Menu

.      

Haabsaares said kõik traktorid ülevaatuselt läbi

Foto: JOOSEP AADERÜLEVAATUS LÕPULE JÕUDMAS • Kaika kuppelmaastiku servas asuvas Haabsaare külas töökoja juures oli traktorite ülevaatus neljapäeval. Nii palju masinaid koos näebki peaaegu ainult seal, Võrumaa ääremaal.

Kui välja arvestada Tiksi Masina OÜ kaks Belarusi, olid enamus traktoritest talunike omad. Enamikus olid Belarusi traktorid, kuid oli ka paar New Hollandit ja paar John Deere’i traktorit. Kokku käis ülevaatusel 17 traktorit ja kõik nad said kontrollist ka läbi. Ülevaatajad Reino Mokrik ja Marek Mõistus jäid ülevaatusega rahule, kõik pisipuudused loeti traktoristidele ette. Need olid tõesti väikesed hädad, mis tuleb kõrvaldada, kuid mis siiski ei sega näiteks maanteel liikumist.

„Ühistu traktoritele jätkub tööd aasta ringi,” ütleb Tiksi Masina OÜ esimees Jüri Drenkhan (paremal). Foto: JOOSEP AADERPeale Haabsaare olid ülevaatajad veel ka Rimmi külas ja Tsooru töökoja juures. Traktorite seisukorraga jäädi enamasti rahule. Selle aasta ülevaatuse lõpetavad eile Nopri farmis, Vastseliinas, Missos ja Ruusmäel toimunud ning esmaspäeval Puigal, Haanjas ja Rõuges toimuvad viimased ülevaatused. Pärast seda on ka mõistlik selle aasta kokkuvõte masinate niinimetatud tervisest kirjutada.

Tiksit esindasid kaks Belarusi

Haabsaare töökoja juures oli neljapäeval küll väga masina- ja inimrohke. Eks rääkimist ole ju palju, kui harva kokku saadakse. Kuigi ühe kandi mehed, on igal töid ja tegemisi käed-jalad täis. Sinna Kaika kuplitele on aastatega tulnud noori mehi ja naisi elama ning nüüd on paljudel loomad laudas ja teravili kasvatada. Loomi on ikka sadade kaupa. Teravilja on Kaika mägedes raske kasvatada, aga kasvatatakse. Ja perekonniti tehakse põllumehetööd. Näiteks on nii Tea Treimuthi peres, aga on teistelgi.

foto: JOOSEP AADERJüri Drenkhan on Tiksi Masina OÜ esimees, kuid tema nimi on kindlasti paljudele võrulastele ammu tuttav. Oli ta ju esimene, kes sai Võrumaa aasta isa tiitli. Jüri Drenkhani peres on kuus last. Kõik on saanud väga hea hariduse, noorem veel õpib. Jüri on suure pere pea, kuid tal on aega seista kodukandi ja oma paikkonna hea käekäigu eest. Ta on saanud rohkelt tunnustust. Tal on kombeks välja öelda, mida ta asjadest arvab ja nii tuleb Jüri sõna arvestada.

Tiksi Masina OÜs töötab veel ka 42aastane Andres Treimuth, samuti tubli mees. Tiksi mehed teevad oma traktoritega tööd neile, kellel masinat pole, ja muidugi ka kõike, mida traktoriga teha annab. Töö ei taha otsa lõppeda, seda jätkub aasta ringi.

„Vanasti oli meil siin tööl 15 meest ja 18 traktorit ning kah ei tahtnud töö otsa saada. Nii on ajad muutunud. Võtame kas või Karula rahvuspargi, kus ise töötasin. 1993. aastal see moodustati ja 2006. aastal sisuliselt lammutati. Ei olevat sellisel kujul vaja, ütlesid targad mehed pealinnast,” vangutab Jüri Drenkhan pead.

foto: JOOSEP AADERKui traktorite ülevaatus enam-vähem ühele poole sai, kutsuti kõik mehed töökoja alla kõhutäidet võtma. Tegelikult üks ilus komme, sest kes teab, kuna jälle kõik kokku saadakse. Ees seisab kibekiire põllutööde aeg ja on veel loomad … Loomad laudas ei oota tunnike või paar oma ninaesist, neile peab kõike täpsel kellaajal andma. Sel ajal, kui me Teaga juttu ajasime, helistati talle, et vasikas ei taha üles tõusta, ja Tea tõttas kohe lauda juurde. Nii käib elu Haabsaares. Tegelikult nägime me murdosa sellest elust, aga tõdesime, et olgu kuidas rahvuspargi asjad parasjagu on – nad aitavad siiski selle kandi elu hoida ja ka edasi viia. Võrumaal on paraku täiesti unarusse jäänud kohti, kuhu pole inimestel enam eriti asja.

20 PÄEVA ENIMLOETUD