Menu

.      

Lõuna-Eesti haigla peab saama piirkondlikuks haiglaks!

Toomas Paur, Võru linnavolikogu liige (Keskerakond)Lõuna-Eesti haigla tuleviku osas valitsev ebaselgus on loonud ebastabiilse õhkkonna, mis muudab võimatuks haigla tegevuse planeerimise, kallutab patsientide otsuseid ja võib avaldada negatiivset mõju personali tööle.


Ajakirjanduses on käesoleva aasta jooksul ilmunud erinevaid teateid sotsiaalministeeriumis ette valmistatud haiglavõrgu uue arengukava kohta. Lõuna-Eesti haiglat puudutavad sõnumid on olnud üksteisele vastukäivad. Ühelt poolt on sotsiaalminister Taavi Rõivas kinnitanud, et esialgu pole Lõuna-Eesti haigla puhul ümberkorraldusi kavas (vt 19. veebruari Võrumaa Teatajast). Teisalt on sotsiaalministeerium andnud tervishoiuosakonna juhataja Heli Paluste vahendusel teada, et teiste seas muudetakse ka Lõuna-Eesti haigla esimese astme ehk maakondliku vastutusega haiglaks, kus puudub ööpäevane kirurgia- ja sünnitusabi (vt 16. märtsi Eesti Päevalehest). Kahtlemata ei mõju sellised vastuolulised sõnumid hästi ei haigla personalile, patsientidele ega Võrumaa elanikele tervikuna. Patsientidel puudub kindlustunne, kas ja millist abi on tulevikus võimalik Lõuna-Eesti haiglast saada, töötajatel puudub kindlustunne, kas nende tööjõudu edaspidi vajatakse. Sellises olukorras on omanikel valida, kas jääda passiivseks pealtvaatajaks ning
oodata, mida saatus toob, või haarata initsiatiiv ja survestada otsustajaid.


Meenutame, et eelmisel kümnendil oli Põlva linn Põlva haigla üldhaiglana säilitamise jaoks lobitööd tehes väga edukas. Ka meie peaksime olema võitluslikumad, nagu olid need tublid perearstid, kes korraldasid haigla toetuseks allkirjade kogumise.


Haigla omanike seas on Võru linn üks 13st, ent fakt on see, et suurima omavalitsusena on just meil haigla võitudest kõige rohkem võita ja kaotustest kõige enam kaotada. Seepärast kutsun Võru linnavolikogu üles heitma haigla küsimuses kõrvale koalitsiooni-opositsiooni vastuolud ja ühiselt tegutsema selle nimel, et haiglas jätkuks areng, mitte ei viidaks riigi poolt läbi taandarengut. Selleks teen linnavolikogule ettepaneku võtta vastu deklaratsioon Lõuna-Eesti haigla toetuseks.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD