Menu

.      

Aegade suurim Seto kuningriigi päev

Teisekski aastaks valiti ametisse Aarne Leima. Fotod: BIRGIT PETTAITRADITSIOONILINE ÜRITUS • Laupäeval, 3. augustil toimus Setomaal Luhamaa nulgas Määsi mäe peal Seto Kuningriigi päev, mis tähistas tänavu oma 20. juubelit, tuues kohale nii palju rahvast, mida eales ühel kuningriigi päeval pole nähtud. Näha ja kuulda sai laule, tantse, rahvariideid, laata, Seto sõjaväe paraadi jne. Välja valiti kuningriigi meistrid ja Setude kuninga Peko uus maapealne asemik.

Keskpäeval kuulutati välja kuningriik – lauldi hümni, heisati lipp, tutvustati kuninga käske, võitlusi ja nende teemasid ning toimusid sõnavõtud. Kohal oli ka kultuuriminister Rein Lang, kes tõotas, et piir Eesti Vabariigi ja Seto Kuningriigi vahel jääb vabaks. „Setodel on väike kultuur, mis toob pisara silma,” sõnas ta.

Päeva vältel võis näha palju erinevaid kollektiive nii laval kui ka rahva sees laulmas ja tantsu löömas.Päeva kulminatsiooniks kujunes traditsiooniline ülemsootska valimine. Setude kuninga Peko uus maapealne asemik ehk ülemsootska on teist ametiaega järjest Aarne Leima, kes lubas hoida Setomaad ja seto rahvast. Viimane kuulutas välja ka kuninga meistrid: näputöömeister Jakobsoni Külli, leivaküpsetaja Kulla Kristi, pirukaküpsetaja Kruusamäe Sirje, sõirameister Lepasilla Elli, handsaajaja Otsa Piret, õllemeister Tuvi Toomas, veinimeister Kosemäe Nikolai, lõõtsamängija Valgu Toomas, kiigamängija Kruusamäe Laura, kandlemängija Ossi Eliise, vägimees Kesa Reimo, kargusekargaja Liiva Kati ja kasatskikargaja Vabarna Jalmar. Rahva lemmik oli näputöömeister Jakobsoni Külli. Peamine oli ikkagi UNESCOsse kantud seto leelo. Selgus, et parim sõnoline oli Keerpalu Maarika, kes on noore Värska naiste leelokoori eestütleja.

Päev pakkus palju erinevaid tegevusi. Lisaks pealavale oli keset platsi veel Peko lava, kus päeva jooksul astusid üles erinevad koosseisud. Kaupmehi oli nii palju ja pikalt, kui silm küündis vaatama. Noortele oli koht, kus nad said kooke küpsetada ja elavat seto pillimängu kuulata, pere pisemad said aga aega veeta mängutelgis.  

Õhtul sai rahvas osa vaatemängulisest sõjaväeparaadist, kus erinevad kompaniid oma kuningriigi kaitsemise valmisolekut kinnitasid. Kuningriigi päeva lõpetas Zetode kaasahaarav kontsert.

21. kuningriik kuulutatakse välja järgmisel aastal Põhja-Setomaal Mikitamäe vallas.

PILDIGALERII

20 PÄEVA ENIMLOETUD