Menu

.      

Nooruse hääled Võru Kandles

Trompetist Kaspar-Oskar Kramp (pildil) esines mullu 28. juunist 1. juulini San Franciscos 11. korda toimunud „ESTO-l” ning sai koos teistega tunda publiku ja ajakirjanduse kõrgeid hinnanguid ning nautida esinemist 1000kohalistes saalides.	 Foto: ERAKOGUPUHKPILLIMUUSIKA • 11., 13. ja 14. augustil esineb Kandle kontserdisaalis eesti noorte puhkpillimängijate eliit kaheksa-üheksa-aastastest solistidest tipp-professionaalideni.  

Tulevikumuusikutena ootab kõrgkultuur väga häid interpreete. Selle võti peitub (eesti) laste õpetamise õigsuses. Muusikaõpingutes on tähtis komponent kontsertesinemine. Tänavu pakume Võru publikule kolme noortekontserti erinevates muusikastiilides kavadega. Musitseerimisrõõm, kõlailu ja esituse väljendusrikkus on need kvaliteedid, mida tahame Võru publikule näidata.

Rääkides toimunust ja toimuvast

19aastane Märt Metsla meenutab Ameerika-reisi soojade sõnadega ja seda enam, et sealsele publikule läks meie mäng korda. Kõige meeldejäävam oli eestlaste tantsupidu San Francisco kesklinnas ja rahvapidu Californias Diablo Valley’s lauspäikse all (+53°C).       Märdi tulevikuplaanid on seotud muusikaga. Foto: ERAKOGUJuba 1996. aastal, kui minu idee korraldada suvekool ja kontserdisari „Võru vaskpillipäevad” teostus, seadsin eesmärgiks noorte puhkpillihariduse kaasajastamise. Selle nimel olen 17 aastat igal suvel „Võru vaskpillipäevadel” pillimängu õpetanud ja noorteorkestreid dirigeerinud. Olen kutsunud siia õpetama ja kontserte andma maailmakuulsa Mediterranean Chamber Brassi (2010) ning nimekaid eesti ja välismaa õpetajaid.

Trompeti suveakadeemial on abiks välismaa nimekates õppeasutustes õppivad noored, kes on reaalselt omandanud Lääne kaasaegse pillivaldamise ja kelle mängu kuuleme 13. augustil toimuval kontserdil.

Võrumaal on minu kodu ja isatalu ning see on üks põhjus, mille pärast tahan oma õpilaste ja sõpradega panustada siinse muusikakultuuri arengusse. Rääkides kodukohast meenutan tänuga Vastseliina keskkooli muusikaõpetajat, koori- ja orkestrijuhti Leonid Erikut, kelle eratunnid asendasid mulle tolleaegset lastemuusikakooli. Leonid Eriku juures omandatud teadmised ja oskused võimaldasid mul astuda Tartu Heino Elleri nimelisse muusikakooli.

 

 

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD