Menu

.      

Vastseliina gümnaasium on väga tore kool

Vastseliina gümnaasiumis alustas oma esimest kooliteed 25 õpilast. Foto: ErakoguMAAKOOL • Esmaspäeval, 2. septembril alustas Vastseliina gümnaasiumis oma esimest kooliteed 25 õpilast, gümnaasiumi osasse astus 22 õpilast. Tänavu alustab Vastseliina gümnaasium ka uue direktoriga, kelleks on Sõmerpalu põhikooli endine direktor Kristi Pettai, kes põhjendas töökoha vahetust enesetäiendussooviga.

„Meil on viimasel ajal hästi palju lapsi. Varem on umbes 20 esimesse klassi minejat olnud, viis aastat tagasi oli veidi vähem, 12 kooliminejat,” teadis algklassiõpetaja Helju Sarapuu rääkida.

Omavalitsuse toetusel moodustatakse tänavusest esimesest klassist kaks klassi, kuid riik täiendavalt teise klassikomplekti eest raha ei anna.

„Meie teeme seetõttu kaks klassi, et soovime esimesel aastal panna tugeva vundamendi, eks siis paistab, mis edasi saab,” kommenteeris Vastseliina gümnaasiumi uus direktriss Kristi Pettai antud olukorda.

„Igatpidi on tore, kuid kahe klassiga on parem, sest väikestega lastega on väga palju individuaalset tööd ja kui neid on palju, siis on väga raske,” rääkis Helju Sarapuu, kes on esimese klassi üks klassijuhatajatest.

Tõmbetegurid

„Meil on väga ilus ja soe koolimaja, mis on ühtlasi väga turvaline ja õppimist soodustav. Meil on väiksemaarvulised klassid, õuesõppeklass, ilus loodus ning tore juhtkond ja vald,” rääkis algklassiõpetaja Helju Sarapuu.

Vastseliina vald toetab laste väljasõite, mis arendavad isiksust ja on õppekava toetavad. Vald kompenseerib osaliselt ka gümnaasiumiõpilaste toitu.

Vastseliina gümnaasiumis on 40 kodutütart ja 40 noorkotkast.

Koolis on võimalik teha autojuhilube, mille plussiks on see, et kulutustest poole maksab vald tagasi.

Vastseliina gümnaasiumil olid Võru maakonna eelmise aasta parimad eksamitulemused.

Koolimajaga samas majas asub Vastseliina muusikakool, kus on toredad õpetajad, kes on laste järgi kõik tunnid sättinud. Kooli vahetus läheduses asub uhke noortekeskus, kus noored saavad peale tunde veeta oma vaba aega.

„Vastseliina gümnaasiumis on püsiv kaader. Enamus õpetajaid on kohalikud ja nad väärtustavad seda kooli ning tahavad seda kogukonda hoida ja säilitada. Võru keel ja kodukoha kultuur on siin väga au sees,” tõdes Pettai, kellele see juba silma on jäänud.

Algklassiõpetaja Helju Sarapuu eesmärgiks ongi võru keele õpetamine, tehakse näidendeid ja mängitakse võrukeelseid kohalikke mänge. Näidendeid käiakse esitamas väljaspool kooligi: näitemängupäevadel, koolides ja lasteaedades.

Lisaks sellele käivad Vastseliina gümnaasiumi õpilased hästi palju koolist väljas: olümpiaadidel, õpilasüritustel, spordivõistlustel jne.

„Meie kooli tugevuseks on uurimistööd, mida hakatakse tegema juba 1. klassist peale,” ütles Sarapuu. „See on vajalik selleks, et õpilasel kujuneksid iseseisva töö oskused,” lisas direktriss Kristi Pettai.

„Algklassis on väga tähtsal kohal koostöö vanematega, et kaasata ka nemad õpiprotsessi. Tehakse uurimistööd oma perest, kodust ja kodukohast,” ütles Sarapuu veel.

„Meil pole mitte ring, vaid toimub klassitegevus, kuhu on kõik lapsed haaratud. Minul on vabatahtlik sunniviisiline – kui oled meie klassi laps, siis võtad ka sellest osa. Hiljem saab valida, kas see sobib või mitte. Mina olen selline algklassiõpetaja, kes kaasab ka lapsevanemaid kooliüritustesse. Meil on väga toredad lapsevanemad, kes tahavad koostööd teha,” rääkis algklassiõpetaja Helju Sarapuu, kelle sõnul toimuvad kõik klassiõhtud koos lapsevanematega.

„Hästi oluline roll on kodul, kus hinnatakse samu väärtusi, mida koolis, ainult siis on tulemus suurepärane,” kinnitas Vastseliina gümnaasiumi uus direktriss Kristi Pettai.

„Meie kui maakooli eeliseks on see, et asume looduse sees. Kehalise kasvatuse tunnid toimuvad väljas oma spordiväljakul, kus 1. klassist peale suusatatakse ja uisutatakse. Maakooli lapsed on ka palju rahulikumad,” lausus Sarapuu, kelle sõnul on ka õhkkond maal rahulikum. {jcomments lock}

20 PÄEVA ENIMLOETUD