Menu

.      

Haisuterror Võru vallas

Kosel suvilat omav pensionär Helle Kõiv kergitab korraks Võru vallamajja kaasa võetud pange, kus sees naabri haisvast pütist võetud „proov”, et näidata, kui väljakannatamatu selle hais on. Foto: Võrumaa TeatajaREPORTAAŽ VÕRU VALLAMAJAST • Kosel suvilat omav pensionär Helle Kõiv, kes tänu Võru vallamajas peetud näljastreigile oma erastamisprobleemile eduka lahenduse sai, on taas vallavalitsusest õigust otsimas. Sedapuhku ta aga ei nälgi. Tal on hoopis kaasas väike pang solgiga, mis võetud tema naabri M. P. aias asuvast pütist. Helle ütleb, et naaber on teda juba mitu aastat oma pütist tuleva haisuga terroriseerinud. Ta tahab, et vallavalitsus, kelle poole on ta oma hädaga korduvalt pöördunud, tema ja ta abikaasa Ants Kõivu tervist kahjustava probleemi vastu midagi ette võtaks.

Väike tragi naine, haisev pütt kaasas

Helle Kõiv on lubanud, et tuleb koos naabri pütist võetud „haisunäiduga” vallamajja, et ka vallasaksad saaks talle probleemi tekitavat haisu oma ninaga nuusutada. Seal ta ühel augustikuisel teisipäeva hommikul kell 7.30 ongi – väike, aga tragi, silmad otsustavust täis. Seisab vallamaja fuajees, lauakese kõrval. Väike valge pang ja kimp umbrohtusid on laua peal.

„Kõik hakkas pihta kaks aastat tagasi, kui M. pani oma aeda haisva püti,” räägib Helle. Ega sest pütist iseenesest midagi halba oleks, kui tollest leviv hais Kõivude õuele ei jõuaks. Ent jõuab ja kuidas veel ning Helle Kõivu arvates on naaber püti meelega sedasi sättinud, et tuul paha lõhna tema õuele puhuks (korrektsuse huvides on tarvilik märkida, et maja ja aed, kus pütt asub, ei kuulu mitte M. P.-le, vaid A. K.-le, kes on M. P. eksabikaasa).

Helle räägib, et on pöördunud nii valla keskkonnaspetsialisti Merle Tarrendi kui ka keskkonnainspektsiooni poole ning naabrile on tehtud kummastki asutusest ettekirjutus pütile kaas peale panna, aga too paneb selle peale ainult kontrolli tulemise ajaks ja võtab pärast jälle ära. Selline „haisutamine” on mõjunud nii Helle kui ka Ants Kõivu tervisele – Helle räägib, et tal on vererõhk juba 160. Haisev pütt seatakse tema väitel üles kevadel ja eriti võigast lehka tuleb sealt siis, kui M. P. pütti segamas käib. Seda juhtub üpris tihti.

Küsimusele, miks naaber tema arvates seda kõike korraldab, vastab Helle Kõiv: „Ta ütles mulle, et talle makstakse minu kiusamise eest.” Peale selle öelnud M. P. talle: „Te, Kõivud, lähete siit jalad ees!”

20 PÄEVA ENIMLOETUD