Menu

.      

Meremäe vallavanem süüdistab Eesti Panga juhte ja valitsuse liikmeid valetamises ja vassimises

VEB Fondi senine likvideerija Rein Järvelill neljapäeval vahetult pärast teadet ameti mahapanekust Rõuges Ala-Rõuge külalistemajas toimunud energeetikaseminaril. Foto: Võrumaa TeatajaTAGASIASTUMINE • Meremäe vallavanem Rein Järvelill, kes on ühtlasi riikliku VEB Fondi likvideerija, teatas neljapäeval ameti mahapanekust ning süüdistab Eesti Panga endisi juhte ja valitsuse liikmeid valetamises ja vassimises.

SA VEB likvideerija Rein Järvelill esitas neljapäeval sihtasutuse nõukogule avalduse ametist tagasiastumise kohta alates 9. septembrist.

„Olukorras, kus rahandusminister Jürgen Ligi on avalikult ja alusetult asunud ründama SA VEB likvideerija tegevust SA-le VEB kuuluvate nõuete müümisel, pean võimatuks jätkata SA VEB likvideerijana,” teatas Järvelill.

Ta lisas, et alates VEB Fondi asutamisest on fondi tegevuse ümber olnud liiga palju valet, vassimist ja varjamisi. „Poliitikud ja Eesti Panga juhid, kes on tegelikult vastutavad kümnete miljonite dollarite sisulises röövimises ja avalikkusele valetamises, pole vastutust võtnud,” märkis Järvelill.

Rein Järvelill ütles neljapäeval Võrumaa Teataja küsimustele vastates, et Eesti pankade päästmiseks loodud skeem, kus pandi vastutama pankade kliendid, oli algusest peale ebaseaduslik. Ühtlasi süüdistab Järvelill Eesti Panga endisi juhte Siim Kallast ja Vahur Krafti valetamises.

SA VEB Fondi likvideerija kohalt neljapäeval tagasi astunud Meremäe vallavanem Rein Järvelill vastab Võrumaa Teataja küsimustele

Mis olid olulisemad valed, vassimised ja varjamised VEB Fondi tegevuse ümber?

Rein Järvelill: 1992.–1993. aastatel toimunud Eesti pankade (eelkõige Eesti Panga välisoperatsioonide valitsuse) päästmiseks loodud skeem oli juba algusest peale ebaseaduslik. Kui Eesti Pank ja Balti Ühispank sattusid raskustesse oma klientide teenindamisel, kuna nende pankade raha külmutati poliitilistel põhjustel Venemaal, siis ei pandud selle eest vastutama pankasid. Vastutama pandi pankade kliendid, viies ebaseaduslikult nende nõuded Riiklikku VEB Fondi. Avalikkusele jäeti pidevalt muljet ebatäpse retoorikaga. Külmutati Eesti pankade klientide raha, püüdes vabaneda selliselt vastutusest panga klientide ees.

20 PÄEVA ENIMLOETUD