Menu

.      

Eesti parimad maiused tulevad Suure Munamäe jalamilt

Munamäe kohviku uued pidajad John ja Triin Cirieco. Foto: Võrumaa TeatajaETTEVÕTLUS • Mitu aastat tühjalt seisnud Suure Muna kohviku on rendile võtnud eesti-prantsuse abielupaar, kes valmistab tõenäoliselt Eesti parimaid maiuseid.

„Tere tulemast kommivabrikusse,” tervitab nüüd kohvikusse sisenejaid särasilmne perenaine. Apelsinikoore sukaad, mida kohvikus pakutakse, viib sõna otseses mõttes keele alla, nii et sellest maiusest võib sõltuvusse sattuda. Kommisõltuvuse „peasüüdlased” on oma ettevõtmisega tänavu suve hakul Tallinnast Haanjasse kolinud Triin ja John Cirieco.

Noored kohtusid mõned aastad tagasi Prantsusmaa Alpides, kus Triin oli viietärnihotelli restoranis ettekandja ja John sealsamas kokk. Pärast seda tulid nad Tallinna, kus John töötas tuntud Tallinna restoranis Gloria ja selle kõrvalt alustati käsitsi šokolaadikommide valmistamist.

Edasi otsisid noored ettevõtluseks võimalust Lõuna-Eestis ja Haanjast saadi sobiv pakkumine. Haanja vallavanem Juri Gotmans rääkis asja kohta, et kiri tuli vallavalitsusse aprillis, pärast seda saadi kokkulepe hoone omaniku Aigar Pindmaaga ja vallavalitsus võis noored Haanjasse kutsuda.

Triin meenutab, et nad tulid Tallinnast Haanjasse jaanipäeva paiku. Õhtul, 15 minutit enne keskööd, said võtmed kätte ja jäid samasse kohviku ruumidesse ööseks ning hakkasid kohe järgmisel päeval kohvi serveerima. „Elu oli nagu kiirrongi katusel,” meenutab Triin. Esimesed külastajad, kes kohvikusse tulid, küsisid, et kas nad hakkavad välja kolima. Triin vastas selle peale, et vastupidi, nad kolivad sisse. Katsumusi noored ei karda, vastupidi, nad on väljakutsetele avatud. Ettevõtlus on tänapäeval pidev võidujooks. Triin tsiteerib siinkohal ühe kuulsa mehe ütlust tänapäeva elutempo kohta: „Minu isal oli terve elu üks amet, minul endal seitse ametit ja minu lastel saab olema seitse ametit samal ajal.” Muide, Triin on hariduselt geenitehnoloogia magister ja kaitsnud kraadi Prantsusmaal. Sellest, et ta oma erialal tööd ei tee, tal kahju pole, seitse aastat ülikooliharidust andis süsteemse mõtlemise oskuse ja see on kõige tähtsam.

Enne Eestisse jäämist rändas Triin pool maailma läbi, ent otsustas kodumaa kasuks, sest siin on ettevõtlusega väga lihtne alustada. Näiteks Prantsusmaal kulub ainuüksi ettevõtte registreerimiseks kuus kuni kaheksa kuud, lisaks tuleb palgata raamatupidaja, advokaat ja audiitor. Makse maksad seal rohkem, kui teenida jõuad, ja ettevõtja peab esitama ligi 300 aruannet kuus. Selle kõrval tundub Eesti lausa paradiis.

Haanja polnud noorte jaoks esimene valik. Nad otsisid kohta mitmelt poolt Lõuna-Eestist, näiteks käisid vaatamas kohti Missos, siis sondeerisid pinda Värskast kuni Pärnuni. Lõpuks tuli vastus Haanja vallavalitsuselt. „Tahtsime kohta, kus oleks mingit tegevust,” põhjendab Triin Haanjasse tulekut, „kus saaks sporti teha ning oleks mägesid näha ja muud liikumist.” Kohas pole olnud põhjust pettuda, sest nagu räägib John, on kohvikus olnud suvi otsa meeletu rahvamöll. Ühes kuus käis kohvikust läbi ligi 3000 inimest. „Maja on super – pluss asukoht,” kiidab Triin.

Investeeringud pole kohvikusse olnud suured. Näiteks terve kohvikumaja rent on väiksem kui nende varasemal Tallinna korteril. Kohvikul on maaküte, mis aitab ka külmal ajal kulud madalad hoida. Osa köögisisustust oli varem olemas, kohvimasinad on tulnud lisaks rentida ning blenderid, pliidid ja toiduletid osta. Põhiinventar on kommide tegemise varustus, et valmistada kohalikust toorainest, näiteks peedist ja porgandist, komme. Maiuste üldnimetus on Setu sukaad ja maiused on müügil Tallinnas Solarise keskuse Selver Gurmees, Viru keskuse Toidumaailmas ja Sadama turul. Võrus saab neid maiuseid turismiinfokeskusest.

Lisaks kommidele pakuti kohvikus suvi läbi päeval süüa, sügisel on kohvik lahti nädalavahetustel, ent kommimeisterdamine käib päevad (ja mõned ööd) läbi. Menüü sõltub hooajast, näiteks septembris on valikus kõrvitsasupp ja seeneroad. Iga päev on kohvikus eri menüü. Toidud on kõik värsked ja kohapeal valmistatud. Kohvikus on olemas küll ka mikrolaineahi, aga seda kasutatakse šokolaadi sulatamiseks kommide valmistamisel.

Noored Haanjast niipea lahkuda ei kavatse. Äsja pikendati rendilepingut veel üheks aastaks ja plaan on Haanjas edasi olla.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD