Menu

.      

Jagada ja valitseda

Laupäeval Põlvas toimunud maarahva kongress mingeid uusi lahendusi maarahva olukorra parandamiseks ei pakkunud, küll aga tõdeti korduvalt, et välja pakutud tõmbekeskuste mudel maaelu hävingust ei päästa.


Kogu haldusreformi tegevuse taustal tekib üldse küsimus, miks seda vaja on. Geograafiateadlane Garri Raagmaa tsiteeris kongressil tuntud kirjanikku Machiavellit, kes on öelnud, et kui tahad valitseda, siis võta liidrid maha ja aja piirid sassi. Nii tegutseti Eestis Stalini valitsemise ajal. Praegu enam liidreid maha võtta ei saa ning piiride sassiajamine on keerulisem, ent rahvale ja ajakirjandusele pakub parasjagu tegevust nendel teemadel jutustamine, mistõttu on valitsejatel võimalik muid otsuseid kerge vaevaga läbi suruda. Näiteks on olnud väga lihtne kärpida omavalitsuste niigi väikseid eelarveid, võtta ära raha teede korrashoiuks ja koolide ülalpidamiseks. Tagatipuks on keskvalitsus asunud rajama omaenda koole – riigigümnaasiume ja seda isegi maakonnakeskustes, mis peaks praeguse tõmbekeskuste skeemi järgi omavalitsustele pandud ülesannetega iseseisvalt toime tulema.


Omavalitsuste käekäiku jälgides tuleb tõdeda, et riigi süsteemne poliitika on olnud suunatud omavalitsuste võimekuse vähendamise suunas, mille üks põhjusi on olnud vajadus näidata koht kätte Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele. Tulemus on olnud soovitule aga sootuks vastupidine: Tallinn on üha enam tugevnenud, ühes linnaga selle juht Edgar Savisaar, võimaldades oma elanikele isegi selliseid uskumatuid hüvesid nagu tasuta ühistransport, samas kui ülejäänud omavalitsused on üha enam nõrgenenud. Valitsus on siin lõiganud Kalevipoja kombel ise endale jalga, sest Tallinnas pole vaatamata omavalitsuste eelarvete kärbetele ikka suudetud võimu võtta, ent ülejäänud omavalitsused on muutunud nii nõrgaks, et valitsuserakonnad kaotavad seal toetust Keskerakonnale ja sotsidele. Kui miski muu ei aita, siis loodetavasti aitab sotside ja Keskerakonna võim omavalitsustesse raha uuesti tagasi tuua.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD