Menu

.      

Ettevõtlusega alustamiseks on soodne aeg

Eile lõppenud ettevõtlusnädal kandis sõnumit, et praegu on ettevõtlusega alustamiseks eriti soodne aeg.

Kuigi maailmamajanduse kohale on tõusnud sünged pilved ning paljud suured ettevõtted lõpetavad tegevuse ja koondavad töötajaid, on sellele vaatamata ettevõtlusega alustamiseks väga soodne aeg, sest segane aeg soosib alustavaid ettevõtteid.

Nagu rääkis neljapäevasel Võrumaa ettevõtluspäeval Kubija hotellis ettevõtluskoolitaja Elmo Puidet, on praegusel ajal tarbija valmis muutma oma eelistusi ja lõhkuma vanu partnerlussidemeid, et sõlmida uusi. Selline aeg kestab veel kümme-15 aastat ja pakub varasemast märksa paremaid võimalusi alustavatele ettevõtetele.

Kuivõrd vanad ettevõtluskolossid, näiteks maailmas Microsoft ja Nokia, nõrgenevad, pakub aeg turul võimaluse uutele tulijatele. Erinevalt varasemast on praegu uute tulijate areng väga kiire. Kui näiteks tehnoloogia vallas saavutas Google edu kümnekonna aastaga ja Facebook viie aastaga, siis tulevikus võivad uued tulijad tõusta tippu juba ühe-kahe aastaga. Üheks selliseks näiteks on Võrust Meegomäe garaažist välja kasvanud mitme punkti puutetundliku tehnoloogia ettevõte SLI eesotsas selle juhi Raul Sõmeriga. Varem palkmaju kokku pannud Raul Sõmer kohtub nüüd tehnoloogiamaailma tippudega ja kavandab Võrru laiahaardelist tehnoloogiakeskust, mis hakkab pakkuma teenuseid nii meelelahutus- kui ka kaitsetööstusele.

Raul Sõmeri edu näitab, et kaasaja maailmas tippu jõudmiseks ei pea sündima mõnes suures maailma keskuses, vaid maailma tippettevõtet saab juhtida ka Võru külje all Meegomäel. Internet ja infotehnoloogia annavad Võrumaa ettevõtjatele võrdsed võimalused maailma tehnoloogiakeskustega nagu Silicon Valley või London.

Neljapäevane ettevõtluspäev näitas, et ideedest noorusliku mõtlemisega ja ettevõtlikel inimestel Võrumaal puudust ei ole. Vaja on julget pealehakkamist ja hiljem oskuslikku juhendamist mõne kogenuma mentori käe all. Võrus on selline mentor Raul Sõmeri näol nüüd õnneks olemas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD