Menu

.      

Võru vene gümnaasiumi endine õpetaja: Irina oli algusest peale eriline

Õpetaja Andrei Javnašan koos Irina Nossova (fotol mõlemad keskel) ja teiste Võru vene gümnaasiumi õpilastega matkal Otepää vallas Vidrikel.VEEL TARGAST NEIUST ❯ Nädalapäevad tagasi ilmus Võrumaa Teatajas artikkel Tartu ülikooli edukalt doktorikraadi kaitsnud endisest Võru vene gümnaasiumi õpilasest Irina Nossovast, kes nüüd jätkab oma elu- ja haridusteed USA pealinnas Washingtonis. Irina endine õpetaja Võrus Andrei Javnašan kirjeldab oma õpilast kui algusest peale erilist tütarlast.

„Ira oli keskmisest parem õpilane,” rääkis Andrei Javnašan, kes andis vene gümnaasiumis majandusõppe-, inimeseõpetuse-, keemia- ja bioloogiatunde. Andrei väitel oli Irina õppimises täht, oskas oma teadmisi kasutada ja saavutas aineolümpiaadidel auhinnalisi kohti. Tal oli autoriteet nii õpetajate kui ka õpilaste hulgas, näiteks aitas ta vajadusel teisi õpilasi ja osales aktiivselt ühiskondlikus elus. Muu hulgas osales Irina õpilasfi rma tegevuses.

Andrei meenutab, et Irinal oli hea, lausa fenomenaalne mälu. Seejuures mitte mehaaniline, vaid loogiline mälu, tal oli väga hea arusaamise ja analüüsivõime ning oma sõnadega ümberjutustamise oskus. Irina valdas kooli lõpetades perfektselt kolme keelt: vene, eesti ja inglise keelt.

Andrei Javnašani kokkupuuted Irinaga olid nii koolitöös kui ka koolivälises tegevuses, näiteks õpilaste 40 km pikkusel jalgsimatkal Võrust Otepääle. Andrei meenutab, et Irina talus matkal väga hästi 30-kraadist kuumust ega virisenud kordagi.

Irina ema ja isa on mõlemad korralikud tööinimesed, ema matemaatik ning isa insener. Oma hea mälu on Irina tõenäoliselt pärinud oma vanematelt. Lisaks on Irinal väga suur huvi teadmisi omandada. Näiteks 11. klassis veetis ta aasta vahetusõpilasena USAs, tuli tagasi ja tegi suvega järele kõik Eesti õppeained.

Irina Nossova lõpetas Võru vene gümnaasiumi kuldmedaliga. Irina oli koolis väga andekas, aga ta jäi lõpuni tagasihoidlikuks. Andeka tütarlapse tulevase karjääri kohta arvas õpetaja Andrei Javnašan, et kõik sõltub sellest, kuidas Irina oskab oma teadmisi kasutada ja millised on tema ambitsioonid. Irinal on olemas eeldused kaasa lüüa riigi juhtimises

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD