Menu

.      

Moostes avati „Eesti ema” skulptorite näitus

Ilme ja Riho Kuld (pildil lilledega) koos laste ja lastelaste ning Ilme õega. Vasakul kükitab Ilme ja Riho Kulla kunstnikust tütar Katrin Kuld koos flaamlasest abikaasa Ignace’i ning tütre Eliisega. Foto: Võrumaa Teataja

VÄLJAPANEK • Kunsti-huvilistel on taas põhjust sammud Mooste poole sea-da. Laupäeval, 12. oktoobril avati Mooste mõisa endises viinakeldris nii Eestis kui ka välismaal tuntud ning tunnustatud skulptoripaari Ilme ja Riho Kulla tööde näitus. Väljas on kunstnike looming läbi aegade.

Ema ja isa kõrval on oma tööd üles pannud ka Kuldade tütar Katrin ja tema flaamlasest abikaasa Ignace Roosen – esimeselt on väljas siidimaalid ning teiselt kollaažid. Katrin ja Ignace elasid veel mõni aeg tagasi Belgias, kuid otsustasid kaks aastat tagasi Eestisse kolida ja elavad nüüd Mooste metsade vahel Katrini vanemate suvekodu lähedal. Praeguseks on neil ka üks Eesti talv üle elatud ja mõlemad on otsusega rahul. Ignace, kes on elanud ka Kreekas, kiitis väga Eesti nelja aastaaega ja ütles, et kuigi tal oli alguses väike hirm talvise masenduse ees, polnud asi sugugi nii hull ning pärast pikka ootamist saabunud kevad oli tõeliselt eriline.

Näituse avamine kulges lõbusas meeleolus. Riho Kuld meenutas, kuidas ta esimest korda Moostest pärit pruudile Ilmele külla tuli ja kuidas see koht talle kohe meeldima hakkas. Mooste vallavanem Ülo Needo, kellest on Kuldadele aastatega hea sõber saanud, avaldas skulptoritele tänu ja rääkis, kui tähtsad nad Mooste jaoks on. Ilme Kuld ütles, et nad on abikaasaga küll pea terve maailma läbi reisinud, aga paremat kohta kui Mooste pole nad leidnud. Hetkel jagavad skulptorid Kullad oma aega Mooste ja Tallinna vahel – on kuni lumetulekuni Ilme sünnikodus Moostes, millest on neile saanud suvekodu, siis sõidavad oma Tallinna korterisse ning on kuni lume sulamiseni seal. Kevadel ruttavad nad tagasi Moostesse ja koos nendega ka pere kaks kassi Roosu ja Mustu. Kullad on nimelt suured kassisõbrad ja ka Ilme üks töö, mis näitusel väljas, kannab nime „Kassnaine”.


Kuldade näitust on Mooste mõisa vanas viinakeldris võimalik kaeda kuni tuleva aasta kevadeni. Tuleb vaid ette helistada ja oma soovist teada anda.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD