Menu

.      

Mõrvarid ja vägistaja saavad riigilt valuraha

  • Kirjutas BNS

Euroopa Inimõiguste Kohus otsustas teisipäeval, et seitsmele Eesti vangile on liiga tehtud ning nende kinnipidamiskamber oli omal ajal liiga väike - seetõttu peab riik vangidele, kelle seas on ka kaks mõrtsukat ja vägistaja, maksma kokku ligi 50 000 eurot valuraha, kirjutab Postimees. 

Euroopa Inimõiguste Kohtu hinnangul on vangi kohta vähem kui kolme ruutmeetri suurune ruum inimõiguste rikkumine. Kõigi vangide kaebused jäävad aga 2014. aastale eelnevasse aega, mil veel nii Tallinna, Harku kui ka Murru vanglas oli ruume, kus igal vangil oli isiklikku ruumi veidi alla kolme ruutmeetri. 2014. aasta 1. jaanuaril määras justiitsminister aga miinimumiks kolm ruutmeetrit, mistõttu alates sellest ajast pole vangidel enam õigust kitsaste tingimuste üle kaevata. See aga pole kaotanud vangidelt õigust varasematel aastatel osaks saanud ülekohtu eest riigilt valuraha välja nõuda.

Tegemist ei ole tegelikult esimese korraga, kui vangid on liiga kitsaste kambrite tõttu Euroopa Inimõiguste Kohtus Eesti riiki võitnud. Pretsedendi lõi 2013. aastal vangis istunud narkoärimees Terki Tunis, kelle kasuks mõisteti riigilt välja üle 7000 euro. Sellele järgnes vangide esitatud kaebuste laine, kes kõik nägid kohtulahendis rahateenimisvõimalust. 

Nii otsustaski Euroopa Inimõiguste Kohus taas, et Eesti vangidele on liiga tehtud. Kuigi seitse Eesti vangi esitasid oma kaebused eraldi, otsustas kohus neid samade põhjuste ehk vähema kui kolmeruutmeetriste elutingimuste tõttu ühiselt käsitleda. Raha tuleb maksta kahe inimese tapmise eest eluaegset vanglakaristust kandvale Vladimir Nikitinile, ebaseadusliku relvaäri eest vangi mõistetud Martin Villemsile, varguste eest korduvalt kinni istunud Igor Karpile, korduvalt trellide taga valvureid peksnud Peeter Jeretile, valerahaäri eest pikka vangistust kandnud Aleksei Savvale, korduvalt karistatud vägistajale Guntars Kaziksile ning röövmõrvar Vitali Tarasovskile. Lisaks üle 50 000-eurosele valurahale peab riik katma ka vangide enam kui 10 000 eurot õigusabikulu.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD