Menu

Milleks on kolesterool inimorganismis vajalik?

  • Kirjutas SISUTURUNDUS

Milleks on kolesterool inimorganismis vajalik?

Mis on kolesterool ja miks see on oluline?

Kolesterool on meie keharakkudes leiduv lipiididest koosnev orgaaniline aine ning asendamatu rakumembraani komponent, kuid seda seostatakse sageli negatiivsete asjaoludega, nagu südamehaigused ja insult. Kolesterool mängib aga olulist rolli meie üldise tervise ja heaolu säilitamisel. Kolesterool on vajalik rakkude ehituses, organismi hormonaalses tasakaalus ning D-vitamiini tootmises.

Kolesterooli on mitut tüüpi: üldkolesterool, LDL-kolesterool ja HDL-kolesterool. LDL-i nimetatakse sageli "halvaks" kolesterooliks, kuna see võib põhjustada aterosklerootilist südame-veresoonkonna haigust (ASVH) ning suurendada südamehaiguste ja insuldi riski. HDL-i seevastu nimetatakse "heaks" kolesterooliks, kuna see aitab eemaldada LDL-i vereringest.

Miks on tähtis säilitada tervislik kolesteroolitase?

Tervisliku kolesteroolitaseme säilitamine on meie üldise tervise ja heaolu jaoks ülioluline. Nagu ka eelnevalt mainitud, võib kõrge LDL-kolesterooli tase põhjustada kõrgenenud südame-veresoonkonnahaiguste ja insuldi riski.

Kõrge LDL-kolesterooli tase ei põhjusta sümptomeid, mistõttu võib see jääda avastamata ja põhjustada suuremaid tervisemuresid. Regulaarne tervisekontroll on tähtis, et oleks võimalik neid ennetada.

Kõige sagedasem surma põhjus Eestis on südame- ja veresoonkonnahaigused. Koguni 46% meeste suremusest on sellest põhjustatud. Südame-veresoonkonnahaiguste peamine riskitegur ongi just normist väljas kolesteroolitase. Et oma olukorda jälgida ning riske vähendada peaks iga täiskasvanud inimene teadma oma kolesteroolide taset.

Kuidas säilitada tervislikku kolesteroolitaset?

Hea uudis on see, et saame astuda samme tervisliku kolesteroolitaseme säilitamiseks. Siin on mõned näpunäited.

Tervislik toitumine

Puuvilju, juurvilju, mereande, tailiha ja teravilju sisaldav toit võib aidata säilitada tervislikku kolesteroolitaset. Abi võib olla ka suhkrute ja soolade tarbimise piiramisest.

Regulaarne treening

Füüsiline aktiivsus võib aidata tõsta HDL-kolesterooli taset. Täiesti sobilik on valida omale meelepärane füüsiline tegevus, olgu selleks jalutamine, jalgrattasõit või jõutreening. Sellist mõõduka koormusega tegevust tuleks harrastada korraga vähemalt pool tundi viiel päeval nädalas.

Võtke ravimeid vastavalt ettekirjutusele

Kui ainuüksi elustiili muutmisest tervisliku kolesteroolitaseme säilitamiseks ei piisa, võib osutuda vajalikuks ravimite tarbimine. Statiin on levinud ravim, mida kasutatakse LDL-kolesterooli taseme alandamiseks ning südamehaiguste ja insuldi riski vähendamiseks.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kolesterool on meie keharakkude oluline komponent ja mängib vägagi olulist rolli meie üldise tervise ja heaolu säilitamisel. Tervisliku kolesteroolitaseme säilitamine dieedi, treeningu ja vajadusel ravimite abil aitab vähendada südame-veresoonkonnahaiguste ja insuldi riski. Neid samme järgides saame oma kolesteroolitaseme kontrolli all hoida  ja parandada oma üldist tervist.

Sisuturundus

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD