Menu

.      

JUHTKIRI Läti alkoralli võib olla Eesti toiduturu ümberjagamise avakäik

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Superalko omanik on Virumaal paljusid endiseid ETKVLi maapoode majandav Aldar. Kui Võrumaal säilitas VTÜ suurkettide saabumise eel pikaks ajaks kaubandusmonopoli, siis Virus tekkisid naksid Grossi Elektra, sellesama Aldari ja RRLektuse Nooruse kett. Kas praegu jätkuv alkoaktsiisi ralli Lätti ongi eesmärk omaette? No pani riik aktsiisidega mööda ja kaotas poolsada miljonit. Paneb veel korra mööda ja need ajutised poed kolitakse siiapoole piiri ning maksuraha võidetakse tagasi, kuid asjal on ka kõrvalmõjud.

Surmatakse paljud Lõuna-Eesti maapoed ja need ostetakse võileivahinna eest kokku. Kui Läti ja Eesti alkoaktsiisid peaksid ühtlustuma, saab siinse kaubanduse taaskäivitada juba keegi suur. Juba praegu põhjendab VTÜ Kesklinna A ja O sulgemist Läti piirikaubandusega, aga selleni, et äsja avati Võrus kaks suurt ketipoodi ja oodata on Lidli saabumist, mõte ei tõuse. Pealegi on meil väheneva rahvastiku juures ka täiskomplekt ketipoode (v.a viimaseid hingetõmbeid tegev Prisma).

Oleks justkui konkurentsiameti teema, kuigi keegi miskipärast ei liiguta.

Valitsuse viga aktsiisipoliitikas on kas ostetuna või juhuslikult tehtuna andnud kettidele hindamatu eelise.

Õiguskaitseorganid, kes loevad lausa päeva kaupa üle kõik tabatud jääknähtudega sohvrid, pole kordagi teada andnud Lätist toodud alko kasumiga edasimüüjatest ega ehitusettevõtjast, kes ehitab/remondib piiri tagant soetatud materjalidega. Muide, rahvusvahelistel tootjatel-kontsernidel on ükskõik, millise riigi kaudu nende asjad kaubaks lähevad.

Kehvalt hooldatud teedel hukkuvad eesti juhid, kuid see ei paista kedagi huvitavat.

Ükskõikne tundub ka meie valitsus, kelle pilkamiseks on olemas Ossinovski viin justkui eelarveaugule tähelepanu juhtimiseks. Jätkatakse Stalini-aegse rongina teekonda Reformierakonna ettepandud rööbastel. Ikka nii, et kardinad ette, kõigutada vaguneid ja pakkuda reisijaile teed. Kui lärm liiga suureks läheb, võib ju vedurijuhi riigikokku vangerdada …

Rikka vedurijuhi …


 

ARVAMUS