Menu

.      

Võrukese arvamus uuest pargist

  • Kirjutas Sale Särev

Kõnealune park 1965ndal aastal

ARVAMUS Mind ajendas sulepead haarama Lõunalehes avaldatud kirjutis, mis kajastas muinsuskaitsjatele šokki põhjustanud linnaväljaku valmimist.

Põhjuseks tuuakse, et ajaloolistele hoonetele avanev vaade Katariina alleelt on takistatud uute valgustite paigutuse tõttu. No kuidas nii? Valgustid ju valgustavad ja vaatamist väärivad hooned muutuvad veelgi nähtavamaks. Ega need valgustid ole Tamme- Lauri tammepuu jämedused, et need kuidagi vaatevälja takistaksid. Mind häirib rohkem see, et kauni koolihoone kõrval on juba aastaid seisnud jubeda väljanägemisega lagunev tehnikumihoone. Kas see siis kõlbab sinna sellises seisundis, nagu see on? Parki ja tänava äärde sobivate valgustite säras hakkab kogu ilmet mõjutama pigem see hooldamata hoone, või mida arvate teie, linlased ja ametnikud?

Võrukesena meenub mulle, et iga uue projekti eel ja tööde käigus on ikka olnud virisemist ja hala, et milleks ja kellele. Töö valmis saades on kõik rahul ja halajad tormavad esimesena neid objekte ekspluateerima. Ma pean siin silmas Roosisaarele viivat silda ja Tamula rannapromenaadi. Olgem ausad ja tunnistagem, et need on saanud Võru uhkuseks ja tõmbenumbriks. Ma olen 100 protsenti kindel, et Võru uus linnaväljak saab uhkeimast uhkem. Võiksime võrukestena õnnelikud olla, et meil on midagi sellist, mida tahetakse kaugemaltki kaema tulla. Mina olen selle poolt, et on rohkem rauda – see tähendab vähem lõhkumist ja pikka iga uuele kenale kohale kodulinnas. Kuna elan siin läheduses, siis olen pargi valmimist algusest peale näinud. Milline ränk töö! Iga ilmaga varavalgest pimedani, kivi kivi haaval tehti lühikese ajaga ära hiigeltöö. Kindlasti valati pangede viisi higi, ja arvan, et ka palju pisaraid, sest tihti tuli tööd ümber teha, et parim välja tuleks. Kritiseerimise asemel võiks hoopis kiita neid inimesi, kes selle töö päris lühikese ajaga teostanud on.

Mind ennast huvitab see Lõunalehe artiklis mainitud ajalooline vaade. Millisest ajast see pärit on ja milline see vaade oli? Läinud sajandi 60ndate keskel oli keset väljakut suur lilleklomp ja teede ääres alles väikesed istutatud puud, mis nüüd 60 aastaga olid nii suureks kasvanud, et need tuli maha lõigata. Võibolla on mõeldud veelgi varasemat vaadet? Siis oli siin ju turuplats ja ilmselt hobuste lasipuud. Kas need siis peaks ka 21. sajandisse edasi kanduma ja kuidas need praegu siia sobiks? Tänasel päeval oleks lasipuude ääres muidugi autod reas. Tahaksin kuulda ka teiste linlaste arvamust selle palju rõhutatud ajaloolise vaate kohta.

ARVAMUS