Menu

.      

Kalevi alt välja, 3: E-riik ei saa rahvaga suhelda?

  • Kirjutas Kalev Annom

Kalevi alt välja, 3. E-riik ei saa rahvaga suhelda?

KALEVI ALT VÄLJA 3 > Ei tule kuigi kaugele kalevi alla pugeda meenutamaks, et aasta tagasi olid apteekides  kallid näomaskid otsas ja piiriäärsetes Läti poodides oli kõige populaarsem kaup topeltkange viin. 12. märtsil 2020 kehtestas Eesti eriolukorra ja piirid pandi kinni. Täna on olukord veelgi raskem.

Kas digitiiger on surnud?

Nüüd tõdetakse, et on eriolukord ilma ametliku eriolukorrata. Kõige hämmastavam, lausa ohtlik, et meie e-riik ei jõua läbi e-eesti inimesteni!? See ei saa olla digiriigis võimalik. Küsitakse, et millal siis digitiiger suri? Kes on süüdi? Õhtuleht ütleb otse välja, et digitiigrist on saanud digieunuhh.

Naabrid lätlased on koroonarindel digilahendustega meist tublisti eespool.

Üliusin jälitamine

Kahjuks langes digitiigri surmaga kokku piltlikult öeldes „koeravorsti” jälitamise lugu. Euroopa Kohus kritiseeris Eesti praktikat, mille järgi annab sideandmete kasutamiseks loa prokuratuur ja meil kogutakse mobiilikõnede andmeid liialt usinalt. Lugu sai alguse Viru maakohtust, kus inimesele määrati kaheaastane vanglakaristus erinevate varguste ja võõra pangakaardi kasutamise eest. Märtsi alguses tuli Euroopa Kohtult vastus, et kõnede andmeid ei tohi nii meelevaldselt kasutada. Lühidalt, et nii alasti ei tohi inimest väikeste pahategude puhul kiskuda.

Samas on tänane reaalsus, et riik ei ulatu inimeseni koroonainfot edastama. Võiks ju kasutada mobiilside, mis ei sobivat pikema info edastamiseks. On teada, et Leedus  SMSsõnumid toimivad, meil mitte?

Soovitatakse e-Eestis suunata oma meilid sobivale aadressile, kuid unustatakse ära, paljudes maakohtades internet üldse puudub ja paljud seda ei kasuta. See ei tohiks olla üllatus!

Kalev Annom FOTO: Gretehe Rõõm

Punase laterna riigi presidendi rännutuhin

Eestist on saamas koroonarindel  punase laterna riik. Mitte segi ajada punaste laternate tänavaga Hollandis. Kas president ikka väga pidi pärast Haanja maratoni lendama Hispaaniasse ja valmistub Afganistani sõiduka.

Peaminister oli tänaseni eneseisolatsioonis, kaitseväe juhataja samuti. President taotleb rändamiseks lausa eraldi vaktsineerimist.

Meie maksame riigi juhtidele ja otsustajaile palka ja meil on õigus nõuda palga eest kvaliteetset tööd. ERRi teisipäevases kespäeva uudistesaates ütles üks kuulaja otse välja, et kui naisterohke valitsus ametisse sai, siis kilgati ja loodeti kõik asjad paika saada, sest presidentki on naine ja riik sellega väga-väga eriline.

Kaiseväelasedki pausil

Uudistest oli kuulda, et sajad kaitseväelased on eneseisolatsioonis, paljud ei ole koduloal olles tagasi, sest on haigestunud.

See kummutab info, et koroona ründab eakaid. Nüüd teame, et pääsu pole ka noortel ja isegi kõige väiksemad koolilapsed tuleb kodus hoida.

Riik lukku! Võtame end kokku ja hoiame lahku!

Tasub meelde tuletada meie hea lugeja Kalju Jõenurme sõnu: „Võtame end kokku ja hoiame lahku! Nii võidame koroona.”

Jüri Ratas ütles üleeile, et olukord on katastroofiline! Päästame iseenda ja riigi! Mullune riigi lukkupanek (eriolukord) läks maksma 300 miljonit eurot. Täna asutakse Stenbocki majas arutama lisaeelarvet.

 

ARVAMUS