Menu

.      

Kalevi alt välja, 6: … vaikimine kuld

  • Kirjutas Kalev Annom

Kalevi alt välja, 3. E-riik ei saa rahvaga suhelda?

KALEVI ALT VÄLJA NR 6 > Tihti on kergem usaldust kaotada, kui võita. Kes meist poleks kogenud usalduse kaotust oma sõbralt? Vahel lipsab sõbra usaldatud saladus üle huulte. Muidugi võib ka sõber sinu enda saladuse välja rääkida. Kogemata lobisetud saladuse puhul võib andestada, kuid kui see puudutab meie hingeelu ja lõhutud saab valulävi …

Praegu soovitaks paljudel ametnikel lihtsalt vaikida, sest asjalikku, selget sõnumit peaaegu polegi. On teada, et ainult tippnäitleja suudab vaikuse kõnelema panna. Poliitikud ja teised koroonarindel tegutsejad seda kaugeltki ei suuda.

Sisemine valu

Hingevalu on koroona ajal ladestunud, kellel rohkem, kellel vähem, pigem siiski rohkem. Inimene ei ole kahjuks millalgi nii üksi olnud nagu praegu, 21. sajandi 21. aastal koroonakriisi ajal. Hingerahu pakuvad kriisi- ja usaldustelefonid, turvakodud … Nagu sõda oleks. Kas see ongi meie põlvkondade sõda, kus kaeviku asemel oleme koduseinte vahel, halvemal juhul haiglas hingamisaparaadi all ja nagu sõjas on (koroona)langenuid. Eile (9. aprill) ületas koroonasurmade arv tuhande piiri.

Praeguses olukorras tuleb koroonarindelt hõbedaselt segast infot nii, et lausa tapab. See ei ole liialdus. Suitsiidide arvu järsk tõus hirmutab, sest sellele teele on läinud lapsigi.

Kalev Annom FOTO: Gretehe Rõõm

Kurja juur AstraZeneca

AstraZenecast on saanud selle sõja peamine vaenlane. Sedavõrd ohtlik, et riigikogu spiiker Jüri Ratas ei julgenud ennast vaktsineerida. Võrulastele mõjus eriti endise ekslinnapea Anneli Oti tõsise murekortsudega näo nägemine riigitelevisioonis ja sõnum, et kultuurimisnister AstraZenecaga ennast vaktsineerima ei hakka, sest vaktsineerib ennast siis, kui tema vanusejärjekord käes!? Minister Anneli Ott saab maikuu alguses 45aastaseks. Ei tea, kuidas oleks käitunud 42aastane kultuuriministri kohale soovitud Koit Toome?

Kaos vaktsineerimisel

Kommunikatsiooniekspert Mart Riikoja võttis ette ja hakkas otsima, kes võiks olla vastutav otseselt. Selge, et vastutab minister ja peaminister, kuid … Sotsiaalministeeriumi kodulehelt leiab ekspert Mart Riikoja selge vastuse: „Maris Jesse (52), terviseala asekantsler, juhib osakonnajuhatajate kaudu tervisesüsteemi arendamise osakonna, rahvatervise osakonna ja ravimiosakonna tööd.” Kas maksumaksja makstud korraliku töötasu puhul kaose tekitamine on näkku sülitamine!?

Aga vastupidi. Minister Tanel Kiik (32) kinnitas televisioonis, et tööle võetakse vaktsineerimise projektijuht!? Kas tõesti hakkab projektijuht tegema Maris Jesse tööd? Töötasu garanteerime meie teiega, hea lugeja. Parem, kui minister oleks vaikinud!

Nimi ei riku meest, kuid AstraZenecat paistab rikkuvat

30. märtsil teatas ravimiamet oma kodulehel, et AstraZeneca koroonavaktsiinil, mis senini kandis nime COVID-19 Vaccine AstraZeneca, on nüüd uus nimi VAXZEVRIA. Uue nimega leiab vaktsiini ka ravimiregistrist. Trükitud infolehtedes võib veel mõnda aega olla kasutusel vana nimi. Segadust veelgi rohkem.

Üks Teadusnõukoja liige tunnistas, et küllap said AstraZeneca kohta antud seletused liiga pikad ja inimesed (vanurid) unustasid enne lause lõppu lause esimese poole ära!? Uskumatu! Siin oleks kindlasti vaikimine targem olnud.

Targem oleks olnud vaikida ka kaitseväe pressitalitusel, kes valetas, et kuperjanovlastel ei ole õhtusi rivistusi ja nii välditakse koroonat!?

Kellele me valetame? Valetame oma inimestele, maksumaksjaile! Häbi peaks olema! Vaikimine oleks olnud kuld!

Kes Šharm el-Šeikhis, kes silmitsi valge raamatu värvidega

Peaminister näitab riigikogulastele kriisi valget raamatut ja seletab, mida foorivärvid + oranž tähendavad. Oleme piltlikult öeldes punase keelava fooritule taga. Poed-pubid kinni, saunad-spaad kinni, koolid-kinod kinni jne.

Samas näeme pilte Šharm el-Šeikhis palava päikese ja sinise Punase mere kaldal päevitamas. Šharm el-Šeikhis on praegu päeval 30 ja öösel üle 20 soojakraadi ja taevas pilvitu. Parem, kui Egiptuses olijad ei oleks hõisanud ja pilte üles riputanud!?

Lamemaalased

Osasid eestlasi on hakatud nimetama lamemaalasteks. Mõelge, millises Eestis lame-eestlased elavad? Kas esimeses või teises Eestis? Kui jõuate järeldusele, siis ärge midagi öelge. Rääkimine hõbe, vaikimine kuld. Või teise Eesti eestlaste kombel, et rääkimine kopik, vaitolemine kaks kopikat. Öeldakse ka, et hoidke mokad lukku, muidu lendab kärbes kurku!

ARVAMUS