Menu

.      

Kalevi alt välja, 7: Eesti mehed ja veteranide päev ning Tšornobõli aastapäev

  • Kirjutas Kalev Annom

Kalevi alt välja, 3. E-riik ei saa rahvaga suhelda?

KALEVI ALT VÄLJA NR 7 > Aprill on naljakuu, mis peaks tooma näole naeratuse, kuid tegelikult on hädaolukorra kuu. Aprillis 2021 ületas Eesti koroonasurmade arv tuhande piiri. Nagu sõjas!?

Nõukogude-Afganistani sõda

Nõukogude-Afganistani sõjas (1979 - 1988) osales osales 1652 Eestimaa meest, hukkus 36 meest. 15. mail 1988. aastal hakati Afganistanist lahkuma.

Tšornobõl

Afganistani sõja lõpuaastad langesid kokku Tšornobõli tuumakatastroofiga 26. aprillil 1986. Taaskord sattusid löögi alla meie mehed, keda kohustati tulema kuuajalistele kordusõppustele. Tegelikult viidi mehed Tšornobõli katastroofi likvideerima. Eestist käis Tšornobõlis umbes 5000 meest, kelledest kõik said kannatada kas füüsiliselt või psühholoogiliselt.

Koduste reetlikkus oli valusam kui vaenlase kuul

Tšornobõlis oli öhk täis kiiritust ja vastuhakku. Meestel jäid üleöö pikaks ajaks koju lapsed, abikaasad, õed-vennad, emad-isad, sõbrad, pruudid, kevadkündi ootavad põllud, pooleli olevad ehitused…

Mässu tõstnud mehed rahustati maha Eestimaal kogutud allkirjadega, kus abikaasad olid andnud allkirja, et näieks saab ise kevadtöödega hakkama. See oli valusam kui vaenlase kuul või isetehtud maamiin.

Sõda pärast sõda

Nüüd, umbes nelikümmend aastat pärast Afganistani sõda ja 35 aastat pärast tuumakatastroofi võitlevad seal käinud mehed    tekkinud probleemidega, elavad sisse poole.    Afganistani ja Tšernobõli veteranid ise tunnevad, et nad tulevad inimestele meelde vaid iga viie aasta tagant, kui on katastroofi aastapäev. Muidu on nad aga jäetud omapäi.

Kalev Annom FOTO: Gretehe Rõõm

Kõik on haiged

Tšornobõlis käinud on kõik haiged, absoluutselt kõik, rõhutavad seal käinud mehed. Polevat mitte ühtegi tervet Tšernobõli ja Afganistani sõja veterani.

Kakskümmend aastat tagasi algas teine, terrorismivastane    Afganistani sõda, kus osalevad taas Eesti mehed. Seekord vabatahtlikult. Sõda ei tee kedagi õnnelikuks. Isegi siis, kui ähed sõtta vabatahtlikult!?

Teine Afganistani sõda lõpeb 11. septembril 2021

Sõnum Afganistani sõja lõpust tuli 46. Ameerika Ühendriikide presidendi Joe Biden’i suust. Nõukogude-Afganistani sõda lõppes 15. mail 1988. aastal, mil Venemaa asus vägesid välja viima.

Ameeriklaste sõja lõpp on kavandatud 20 aastat tagasi toimunud terroripäevale New York’is, mil reisilennukitega rammiti kaksiktorne ja hukkus umbes 3000 inimest.

Sõda ei lõpe sõja lõpuga!?

Sõda elab meeste sees edasi    pärast sõja lõppu! Vaenlast ei ole, tulejoont ei ole, mõistmist ei ole!

Teadlased vaidlevad praegugi, kui palju ohvreid Tšornobõli katastroof nõudis? Maailma terviseorganisatsioon 2005. aasta raporti kohaselt suri 4000 inimest. ÜRO hinnangul on hukkunuid 16 000. Venemaa teaduste akadeemia on hukkunute arvuks öelnud 200 000. Ukraina riiklik komisjon kinnitab, et hukkunuid on umbes 500 000.


 

ARVAMUS