Menu

.      

Kalevi alt välja, 17 Riigi tähtsaim seadus – eelarveseadus – on nii tähtis, et seda ei saa riigikogulastele usaldada!?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Kalevi alt välja, 3. E-riik ei saa rahvaga suhelda?

KALEVI ALT VÄLJA NR 17 > Nädalapäevad tagasi, 7. septembril kirjutasime siinsamas nukralt, kuidas riigi tähtsaima seaduse kokkupanekul tehti rehkendusveaks 365 miljonit eurot ehk siis iga päevaga eksiti miljoni euroga!?

Nukralt sai toodud näide Oskar Lutsu „Kevadest”, et kui riigikogulased ja rahanduskomisjoni liikmed ning ministeeriumi ametnikud ei suuda terve aasta eelarvet teha, siis tehku poolaasta rehkendus, kuid tehku korralikult.
Riigikogulased tuleb eelarvest eemal hoida!?

Reformierakondlane Jürgen Ligi (62), kes on olnud välisminister, haridus- ja teadusminister, rahandusminister ja kaitseminister ning on praegu riigikogu rahanduskomisjoni liige, ütles aga juba järgmisel päeval, 8. septembril väga rängalt, et riigikogu pädevust riigieelarve menetlemisel ei tohiks suurendada, sest saadikud võivad teadmatusest ja populistlike eesmärkide nimel eelarvet hoopis kahjustada!?

Seda seisukohta on nüüdseks ajakirjanduses korduvalt tsiteeritud ja toome selle väljaütlemise siinkohal ära ka Võrumaa Teataja lugejatele.

„Ma olen juba enne ministriks saamist, ministrina ja ka pärast seda tapnud initsiatiive suurendada riigikogu rolli eelarve tegemisel, kuna ma tean, et see roll on ebapädev, omakasupüüdlik ja ükskõikne oluliste asjade suhtes,” ütles Jürgen Ligi 8. septembril ERRi veebisaates „Otse uudistemajast”.

Jürgen Ligi oli rahandusminister pärast võrulast Ivari Padarit aastatel 2009–2014.

Maavanemad tuleb valitsusest eemal hoida!?

Meenub, kuidas omal ajal maavanemaid solvati, kui leiti, et maavanematel ei ole enam valitsuse istungitele asja!? See aastate taha jäänud otsus tüüris selleni, et enam ei ole maavanemaidki ja maavalitsusigi.

Mis saab riigikogulastest, kes on tunnistatud eelarveküsimustes lausa ebapädevateks!? Kas riigikogulastel on pädevust jagada niinimetatud katuseraha, mida Jürgen Ligi nimetab peaaegu et riigivarguseks.

Eile alustas riigikogu sügisistungitega

Riigikogulastel, kellel tegelikult puhkust ei ole, naasid eile Toompeale suurde saali. Saab näha ja kuulda, mida saadikud arvavad Jürgen Ligi väljaütlemise kohta. Riigikogu peab Toompea lossis kaks korralist istungjärku aastas: jaanuarist juunini ja septembrist detsembrini. Istungite vaheaeg on 17. detsembrist 11. jaanuarini.

15. riigikogu valimised on 2023. aasta kevadel. Kuu aja pärast on kohalike volikogude valimised.
* *
Kuigi kalendrisuvi pole lõppunud, andis Tallinna kesklinna valitsus 11. septembril teada, et otsitakse jõulukuuske, mis peab olema vähemalt 15 meetrit kõrge ja mis püstitatakse Raekoja platsile 9. novembril.

Kalev Annom FOTO: Gretehe Rõõm

ARVAMUS