Teabeamet: terrorioht on Eestis madal

Välisluurega tegeleva teabeameti hinnangul on terrorioht Eestis endiselt madal, kuid suures osas Euroopas on see endiselt kõrge.

"Kuigi Eestis on terrorioht madal, ei ole see niimoodi suures osas Euroopast. Brüssel, Nice ja Berliin ei ole paraku kurva jada lõpp," seisab teabeameti kolmapäeval avalikustatud aastaraamatus. Ka on teabeameti hinnangul terrorismi levikut Euroopasse võimendanud Venemaa süvendatud humanitaarkatastroof Süürias.

Amet kirjutab, et äärmusrühmituse Islamiriik sattus möödunud aastal Süürias ja eriti Iraagis üha  suurema surve alla ning on üksnes aja küsimus, millal IS lakkab oma territooriumit kontrolliva organisatsioonina Iraagis ja Süürias olemast.

"See ei tähenda aga veel IS-i kadumist ajaloo prügikasti. "Kalifaadi" likvideerimise korral Süürias ja Iraagis läheb IS põranda alla ja kavatseb jätkata võitlust geriljataktikaga, muutudes traditsiooniliseks terroriorganisatsiooniks," seisab aastaraamatus.

Amet nendib, et territooriumi kaotamise tõttu on IS muutnud oma narratiivi, milles nüüd rõhutatakse senisest veelgi rohkem terrorirünnakute korraldamist Läänes. "Seega ei ole vähemalt esialgu loota IS-i rünnakute harvenemist, eriti kui arvestada seda, et läänemaailma vastaste rünnakute planeerimine on lahutamatu osa IS-i ideoloogiast," seisab raportis.

"IS-ile järjest keerulisemaks muutuvas olukorras võib eeldada, et terroriorganisatsiooni korraldatud rünnakud muutuvad veel oportunistlikumaks, st nende sihtmärke ja rünnaku sooritamise vahendeid on järjest raskem ennustada, ning rünnakud võivad muutuda ka jõhkramaks, kuna nende avastamise tõenäosus väheneb," hindab teabeamet.

Eeldatavalt naaseb osa Euroopast Süüriasse ja Iraaki suundunud vabatahtlikest oma koduriiki või mõnda teise Euroopa riiki. ka võivad osa välisvõistlejatest üritada tulla Euroopasse. "Need radikaliseerunud ja sõjakogemusega Süüriast saabuvad IS-i võitlejad võivad tekitada pikaajalisi julgeolekuprobleeme. Olukorda komplitseerib ka kinnitust leidnud fakt, et terrorirühmituse liikmed kasutavad Euroopasse imbumiseks ebaseaduslikku rändevoogu," seisab aastaraamatus.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD