Riik asub toetama pagulaste palkamist

Võrumaa Teataja

Kui varem on ametnikud arvanud, et pagulaste tööle aitamiseks pole erimeetmeid vaja ning rahvusvahelise kaitse saanuid tuleb kohelda nagu iga teist töötut Eestis, siis nüüd ollakse seisukohal, et pagulastel läheb siiski tarvis suuremat tuge, kirjutab Postimees.

Näiteks on Euroopa rändekava raames siia toodutest  tänavu aprilliks tööle saanud vaid viis inimest 60 tööealisest, ütles sotsiaalministeerium.

Euroopa Liidu riikide kogemuse põhjal kulub keskmiselt kuni viis aastat, et lõimida tööturule 27 protsenti pagulastest, viie kuni üheksa aasta jooksul leiab neist aga töö 39 protsenti.

"Peamiste takistustena võib esile tuua eesti keele ebapiisava oskuse, vähesed teadmised tööohutusest, raskused kohaliku ühiskonna ja töökultuuriga kohanemisel," loetles ministeeriumi tööhõive osakonna nõunik Annika Sepp.

Töötukassa on seetõttu välja töötamas pagulastele uut teenustepaketti "Minu esimene töökoht Eestis", mida hakatakse pakkuma tänavu sügisest.

"Meie eesmärk on toetada tööandjaid, kes on valmis panustama sellesse, et rahvusvahelise kaitse saajad saaksid võimalikult kiiresti tööle ning lõimuksid seeläbi kergemini Eesti ühiskonda," rääkis Sepp.

Töötukassa juhatuse liige Pille Liimal ütles, et tööandjatele plaanitakse rahvusvahelise kaitse saaja tööle võtmisel maksta palgatoetust. Lisaks hüvitatakse töötamisega seotud tõlketeenuste kulu ning eesti keele koolituse ja väljaõppe kulu.

Palgatoetuse suurus on kuni 50 protsenti töötasust, kuid mitte rohkem kui töötasu alammäär. Sama suur on pikaajaliste töötute värbamisel makstav toetus. Seda makstakse esimese tööaasta jooksul.

Teisi hüvitisi eraldi piiritletud ei ole. Tööandjale hüvitatakse viie aasta jooksul kuni 2500 euro ulatuses kulusid.

"Kui palju sellest kasutatakse keeleõppele või kui palju tõlkele, sõltub töötaja ja tööandja vajadustest," rääkis Sepp.

"2018. aasta algusest on mõeldud teenuste paketti lisada ka veel tööalase mentorluse tasu tööandjale, juhul kui rahvusvahelise kaitse saajast töötaja vajab tavapärasest rohkem juhendamist ja tuge tööellu sisseelamiseks," lisas Liimal. Seda makstakse kuni neli kuud.

Töötukassa prognoosib uue teenuse kuluks selle ja järgmise aasta peale kokku 235 608 eurot. Raha tuleb 85 protsendi ulatuses Euroopa Sotsiaalfondist, kirjutab Postimees.

Comments  
  +1
tuge..kui nad ikke ei taha end liigutada, siis nii ka om...
  +1

Quoting Maie:


Quoting Ülle:

Selle abistamisega on nii, et kes saab santi sundida kui sant ei taha kõndida.


Oma sandid sunnime me kõik kõndima (loe: töövõime ei ole vähenenud) ja rahalist toetust riigi poolt ei paku. Teadagi mille jaoks seda raha vaja oli.


Santide all mõtlesin pagulasi, kes tahavad ainult raha aga mitte tööd teha. Meie endi haiged ja töövõimetud inimesed jäetakse igasugusest abist ja rahast ilma.
  +2

Quoting Ülle:

Selle abistamisega on nii, et kes saab santi sundida kui sant ei taha kõndida.


Oma sandid sunnime me kõik kõndima (loe: töövõime ei ole vähenenud) ja rahalist toetust riigi poolt ei paku. Teadagi mille jaoks seda raha vaja oli.
  +1
Selle abistamisega on nii, et kes saab santi sundida kui sant ei taha kõndida.
  +1
Kõigepealt tuleb oma rahvast aidata tööle, mitte mõelda ainult sisse rännanud inimeste peale.
  +4
Vajatakse kuldimunalõikajaid, ümberõpe--- tõlke pole vaja, õpib töö käigus.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD