Haigekassa plaanib hakata rahastama ravitulemust

Pilt on illustratiivne FOTO: VT

Haigekassa teeb ettevalmistusi, et asendada senine niiöelda tükipõhine eriarstiabi vastuvõttude ostmine mudeliga, kus tähtis pole mitte vastuvõttude arv, vaid lõplik ravitulemus, kirjutab Postimees.

«Paindlikuma tervishoiuteenuste ostmise korraldusega on võimalik välja arendada süsteem, mis eelkõige ostab raviteenuseid tulemuse põhiselt, » kirjutas haigekassa juht Tanel Ross asutuse blogis.

See tähendab, et patsiendi ravi moodustab terviku, kus tulemusi mõõdetakse patsiendi tervisetulemi põhjal, mitte teenuse osutamise põhjal. Näiteks infarktiga patsiendi ravi sisaldab nii haiglasse jõudmist, ägeda haiguse ravi kui ka taastusravi ning südame tervise edasist jälgimist perearsti juures.

«Perearsti puhul saab tuua näite, kus tulevikus vaatame pigem seda, kas patsiendi vererõhk on kontrolli alla saadud, mitte ainult seda, kas perearst mõõtis patsiendi vererõhu ära visiidi jooksul,» rääkis haigekassa pressiesindaja Liis Hinsberg.

Selle aasta lõpus selguvad Maailmapanga analüüsi tulemused ning seejärel asub haigekassa tegema ettevalmistusi, kuidas samm-sammult süsteemi muutma hakata. «Ravitulemuse põhine ostmine – see on siiski pikema perspektiivi teema, seega me ei saa hetkel nii täpselt öelda, et mis aastast konkreetselt mis muudatused tulevad, » lisas Hinsberg.

Ravi lõpptulemusele suunatud süsteemi pooldab perearst Anneli Talvik, kes tegi selle ettepaneku Postimehes ilmunud arvamusloos. «Tahaks loota, et patsiendile muutub asi sujuvamaks ja mõtestatumaks. Ideaalis ei peaks ju praegugi olema mõttetuid uuringuid, visiite, protsessi katkemisi – aga ravi vajav inimene ei saa ise aru, kas ta liigub tulemuse suunas või mitte, ja sageli ei saa sellest aru ka oma pisikest tükikohustust täitev raviarst,» rääkis Talvik.

Ta on veendunud, et pärast ravitulemusele üleminekut peaks eriarstile ja uuringule pääsemine lihtsam olema.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD