Vanametalli hinnad on käesoleval aastal püsinud stabiilsed

Võrumaa Teataja

Vanametalli hinnad on käesoleval aastal püsinud stabiilsed, musta vanametalli hind on vahemikus 135-150 eurot tonni eest ja kokkuostja hinnangul hinnatõusu näha ei ole.

"Üle pika aja on vanametalli kokkustus stabiilne aasta. Kui vaadata vanametalli hindu jaanuari kuust alates, siis suuri tõuse ega langusi ei ole, mida näitavad kokkuostjate hinnanimekirjad. Aasta jooksul on hind kõikunud paarikümne euro ümber," ütles BNS-ile Kuusakoski Eesti ostujuht Toomas Kollamaa.

Kõige levinum metall, mis on tema sõnul kuni 4 millimeetrine materjal, mida kliendid Tallinnas toovad maksab 135-150 eurot tonni kohta.

"Kui võtame vanametalli tipp-perioodi, mis algab aprilli algusega ja lõpeb juunis, kus koristamine läbi saab, siis selle ajaga on hind kõikunud umbes 9 eurot. On olnud ülistabiilne olukord turul ja see on muutnud ka vanametalli voo stabiilsemaks. Ei toimu tormijookse," sõnas ta.

"Julgen öelda, et kui hindasid ajalooliselt vaadata, siis praegune hinnatase on tugev koolipoisi neli. Kui jääda ootama sellist buumiaegset hinda, mis oli aastal 2008, kui hinnad jäid 200-300 euro vahele, siis kõigile, kes selles valdkonnas tegutsevad tundub, et lähiaastatel seda uuesti ei juhtu," ütles Kollamaa.

Hinna stabiilsus on tema sõnul tingitud üldisest stabiilsest olukorrast maailmas. "Metalli hind maailmas sõltub väga palju ehitusest. Lõviosa vanametallist läheb ehituses kasututavasse armatuuri tootmisesse ja Türgis, mis on Baltikumi ja Euroopa vanametalli suurim sihtriik on siseturul päris korralik nõudlus ehitusmetalli vastu," sõnas ta.

Samuti on Hiina tema sõnul piiranud oluliselt oma metalli ületootmist ning olemas on sisenõudlus Venemaa, Rootsi ja Soome turgudel, kus on olemas oma metallitööstus.

"Kuna kogu maailm metallihinnas vaatab Türgi poole, mis on suurim kokkuostja, siis paar nädalat tagasi lõppe neil ramadaan ja samuti suvine puhkuste aeg on nii öelda hapukurgihooaeg. Valmistutakse sügiseks. Lepitakse kokku tehinguid augistiks ja septembriks. Aga suurt nõudlust praegu ei ole, sest kogu Euroopas on puhkeperiood," ütles ta.

"Kui jälgida trende siis on hind läinud teine kord sügiseks paremaks. Aga seda trendi, mis kunagi kehtis, et talvel madal, kevadel kõrge hind ja suvel madal, sügisel kõrge hind ei ole aastaid toimunud," ütles Kollamaa

"Jääme lootma, et toimub hinnatõus, aga oma plaane me selle peale ei ehita. Elame selles heas hinnas, mis on hea võrreldes 2015. ja 2016. aastaga ja loodame, et see stabiilsus jätkub. Kui hinnatõus toimub, siis ma julgen öelda, et see ei tõus ei ole üle kahekümne euro," ütles ta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD