Veebikonstaablid peavad üha rohkem klaarima täiskasvanute suhteid

Eestis on kolm veebikonstaablit, internetis töötavat politseinikku, kelle igapäevatöö on aidata inimesi veebikeskkonnas tekkivate probleemidega, kirjutab Eesti Päevaleht.

Selgub, et levinud arvamusest erinevalt ei keerle nende töö peamiselt laste, vaid pigem riidu läinud ja sotsiaalmeedias musta pesu pesevate täiskasvanute tülide ümber.

"Mina lahterdan suure osa meile saabuvaid probleeme inimeste sassi läinud suhete tagajärgedeks. Viimaste aastate kindel suund on, et täiskasvanute probleemid on ülekaalus. Ainult 35–40% pöördumisi on lastelt," sõnas veebikonstaabel Maarja Punak.

Ta tõi esile, et lapsevanemate avalikud sõnavahetused ei tunne sageli piire.

"Tihti puutume kokku näidetega, kus sotsiaalmeedias lahatakse isaduse tuvastamist ja selle tulemusi või süüdistatakse ühte vanemat lapse väärkohtlemises." Punaku sõnul pole ebatavaline postitada pärast tüli elukaaslasest internetti intiimseid pilte.

Kui asjaolud on selged – näiteks ropendav sõimamine, ähvardamine, loata piltide jagamine –, püüavad veebikonstaablid tülile lahendust pakkuda, ent tihtipeale peaks otsuse tegema kohus.

Sotsiaalmeedias ei jaga maid ainult lapsevanemad ja endised elukaaslased. Sageli elatakse avalikult välja viha naabri vastu, samuti jõuavad internetti tülid ülemusega, kui töötaja jagab ülemuse ja firma kohta laimavat infot.

Kolm Eesti veebikonstaablit on tegutsenud 2011. aastast, kokku kuus aastat. Ligikaudu 70% pöördumisi tehakse Facebooki kaudu, ülejäänud jagunevad e-posti ja muude kanalite vahel, nagu vastused.ee ja perekool.ee.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD