Menu

.      

Soojenev kliima muudab Läänemere ohtlikumaks

Kliimamuutuse mõjul soojenev merevesi suurendab Läänemere piirkonnas bakterite põhjustatud haigestumisi mitu korda, kirjutab Postimees.

Kui Läänemere vee keskmine temperatuur tõuseb kraadi võrra, suureneb kindla bakteri põhjustatud haigusjuhtude arv pea kaks korda, leidis rahvusvaheline uurimisrühm värske uurimuse tulemusena. Kuna Läänemeri soojeneb tunduvalt kiiremini kui maailmameri keskmiselt, võivad suvekuumad tuua sadu ohtlikke haigusjuhtumeid.

Ajakirjas Nature Climate Change ilmunud uurimuses vaatlevad teadlased Vibrio perekonda kuuluvate bakterite levikut Läänemeres. Sellesse perekonda kuulub teiste seas koolerat põhjustav bakter, kuid Läänemere piirkonnas on enim haigus- ja surmajuhte seotud bakteriliigiga Vibrio vulnificus. Bakter põhjustab inimestel kõhulahtisust, võib aga organismi sattudes kaasa tuua ka ägeda haavanakkuse või veremürgituse.

Seoseid analüüsides ning tulevikku kuni aastani 2050 mudeldades jõudsid teadlased järeldusele, et iga kraad merevee soojenemist suurendab haigusjuhtude arvu 1,93 korda.

Puudutab see eelkõige Läänemere lõuna- ja lääneosa ehk Poola, Saksamaa, Taani ja Rootsi lõunaosa rannikut. Kuid teadlased ennustavad ka bakteri vohamise levikut põhja poole ning 2050. aasta ohukaartidel on kõrgendatud riski aladena märgitud ka Riia laht ning meie suuremate saarte idakallas.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD