Menu

.      

Perearstide kättesaamatus ohustab kiirabi reageerimisvõimet

Eestlaste järjest rohkem leviv komme ka kergemate tervisehädade puhul kiirabi kutsuda on meedikute sõnul ohtu seadnud kiirabi reageerimisvõime, kirjutab Eesti Päevaleht.

Viimase seitsme aastaga on väljakutsete arv kümme protsenti suurenenud, ulatudes rohkem kui 273 000 abikutseni aastas. Eelmisel aastal moodustasid kergemate tervisehädadega helistanud inimeste kõned väljakutsete koguarvust koguni 80 protsenti.

Meedikute sõnul on põhjusi mitu. Esiteks saabub suur osa väljakutseid ajal, kui perearst vastu ei võta, näiteks õhtutundidel või nädalavahetusel. Teiseks ei osata õieti hinnatagi, kelle – kas perearsti või kiirabi – poole oleks õigem pöörduda. Hiljuti tegi Tallinna kiirabi uuringu, millest selgus, et nende poole pöördub rohkesti krooniliste haigustega inimesi, keda tegelikult ei saa ühe väljakutsega aidata.

Tallinna kiirabi peaarsti Raul Adlase sõnul oleks lahendus, kui üle Eesti loodaks uus perearstikeskuste võrk. Uued keskused võtaksid inimesi vastu ka hilistel õhtutundidel ja nädalavahetuseti.

„Kuna oleme jõudnud etappi, kus erakorralise meditsiini väljakutsete arv on ületanud igasuguse piiri, on vaja tervishoiusfääri ümber korraldada,” kinnitas Adlas. „Inimestel peab olema lihtsam arstiabi kätte saada ka nädalavahetustel ja õhtuti, sest kiirabi ja haigla erakorralise meditsiini osakond on mõeldud ikkagi raskete ja eluohtlike haigustega inimestele.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD