Demokraatide ühendus kutsub korraldama ESM-i osas rahvahääletust

Riigikogu demokraatide ühendus pöördus kolmapäeval kõigi riigikogu fraktsioonide poole ettepanekuga algatada Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) küsimuses rahvahääletus, kuna see piirab Eesti finantsiseseisvust ja kaudselt rahva otsustusõigust.

„Oleme veendunud, et Eesti iseotsustusõiguse loovutamine nõuab rahva mandaati. Rahvahääletusele tuleb panna küsimus, kas me oleme nõus loovutama teatud osa oma finantsiseseisvusest Euroopale,“ selgitas riigikogu demokraatide esimees Rainer Vakra BNS-ile. „Riigikogu finantspädevust, demokraatliku õigusriigi põhimõtet ja Eesti suveräänsust piirav Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu artikkel nõuab rahva otsust."

„ESM-i ratifitseerimisega loobume ühehäälsuse põhimõttest ja konsensuslikest otsustest, mis on siiani olnud Euroopa Liidu alustalaks. Sisuliselt tähendab see seda, et riigikogu otsusest ei sõltu ESM-i aruteludes enam midagi,“ sõnas Vakra.

Kuigi riigikohtu hinnangul ei ole ESM-i alusleping põhiseadusega vastuolus, tuleb Vakra sõnul arvestada, et otsus sündis napi häälteenamusega. „Üheksa kohtunikku [üheksateist]kümnest olid asutamislepingu vaidlustatud sätte põhiseaduspäraseks tunnistamise vastu. Nad kirjutasid eriarvamustes, et riigikohus oleks pidanud otsuses rõhutama, et enne ESM-i ratifitseerimist peab küsima luba rahvalt ja riigikogu peaks selleks panema põhiseaduse rahvahääletusele,“ märgivad demokraadid fraktsioonidele edastatud pöördumises.

Demokraadid paluvad fraktsioonidel toetada rahvahääletuse algatamist. Fraktsioonide seisukohti oodatakse 7. augustiks.

Riigikogu rahanduskomisjon otsustas oma teisipäevasel istungil, et ESM-i asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu menetletakse riigikogu täissaalis kolmel lugemisel.

Kuigi tegemist on välislepinguga seotud eelnõuga, mida oleks võimalik riigikogus menetleda ka kahel lugemisel, tegi rahanduskomisjon ettepaneku, et eelnõu läbiks riigikogus kolm lugemist.

ESM-i kapitali suurus on 700 miljardit eurot ja Eesti osalus ESM-is 1,302 miljardit eurot. Lepingu jõustumisest alates kohustub Eesti viie osamaksena sissemakstava kapitalina paigutama ESM-i 148,8 miljonit eurot. Eesti ülejäänud osalus ESM-is ehk sissenõutav kapital on 1,1532 miljardit eurot.

Rahanduskomisjoni päevakorras oli teisipäeval ESM-i asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu ettevalmistamine esimeseks lugemiseks. Ratifitseeritava lepinguga luuakse ESM, mille eesmärk on anda tõsistesse rahalistesse raskustesse sattunud ESM-i liikmetele rangetel majanduspoliitilistel tingimustel stabiilsustoetust ja finantsabi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD