Afganistanis jala kaotanud sõdurile ei määratud puuet

Sotsiaalkindlustusamet tunnistas terveks neli Afganistanis raskelt haavata saanud kaitseväelast põhjendusega, et noored mehed tulevad proteesiga liikudes nii hästi toime, kirjutas Eesti Päevaleht.

Afganistanis võidelnud kaitseväelane Priit (tegelik nimi toimetusele teada – toim) kaotas oma viimaseks jäänud missioonil ühe jala ning sai raskeid vigastusi teisele jalale. Vigastuste tõttu lõppenud sõjaväelaskarjääri järel on Priidul aidanud igapäevast elu elada töövõimetuspension ja puudetoetus.

Sotsiaalkindlustusamet (SKA) määrab puude tähtajaliselt ja seda tuleb perioodiliselt uuesti taotleda. Möödunud aasta sügisel puudetaotlust taotledes sai Priit sotsiaalkindlustusametist eitava vastuse. SKA-s peetud vaidlusest selgus, et talle oli puue jäetud määramata selle tõttu, kuidas ta ekspertiisitaotluses oma toimetulekut kirjeldas.

„Tugikeskuse andmetel on sotsiaalkindlustusameti poolt määratavast puude raskusastmest ilma jäänud neli teenistuses püsivat raskeid kehavigastusi saanud isikut,” ütles kaitseväe tugikeskuse meditsiiniohvitser kapten Ivi Prits.

Tema andmetel on ühe juhtumi puhul vastus sõnastatud järgnevalt: „...otsustab: lähtuvalt igapäevasest tegutsemisest ja ühiskonnaelus osalemisest isikul puuet ei esine ning lisakulusid ei tuvastata.“ Tugikeskuse seisukoht on ühene, et raskeid tervisekahjustusi saanud isiku puudeastmest ilmajätmine ei ole õiglane.

Ekspertarst Andres Mesila sõnas, et tööealisel inimesel võetakse puude tuvastamisel arvesse, kuidas inimene tuleb toime kompenseeritult, see tähendab abivahendeid, kõrvalabi või ravimeid kasutades. Seejuures arvestatakse nii ekspertarsti kui ka inimese enda hinnangut toimetulekule.

„Amputeeritud alajäseme korral hinnatakse, kuidas inimene tuleb kompenseeritult toime liikumisega. Kui inimene liigub kompenseeritult raskustega või suurte raskustega või ei suuda vaatamata kompenseerimisele üldse liikuda, siis on tegemist puudega. Kui inimene liigub kompenseeritult väheste raskustega või ei esine tal liikumisel raskusi, siis puuet ei tuvastata,“ selgitas ta.

Eesti puuetega inimeste koja juhatuse esimehe Monika Haukanõmme sõnul juhtub sageli, et inimesed unustavad taotluses midagi märkimata või hindavad end üle. „Unustatakse märkida, et mingi tegevus käib valu ja vaevaga. Taotlus käib ainult paberil, inimene komisjoni ette ei lähe ja siis võibki juhtuda, et kui taotlus pole kirjutatud piisavalt selgelt, puuet ei määrata,“ sõnas Haukanõmm.

Ta rõhutas, et puude määramisel on oluline, mil moel inimene kirjeldab seda, kuidas ta tuleb abivahendeid kasutades toime. „Kui inimesel on hea protees ja see kompenseerib nii palju, et tal pole viiendale korrusele kõndimisega probleemi, siis tal pole puuet,“ ütles Haukanõmm Päevalehele.

Comments  
  0
Ei imesta millegi üle siin eesti riigis. tean lähikonnas noorepoolset meest, kelle alakeha (vööst allapoole) on halvatud. mitu aastat oli sügav puue. Olukord pole karvavõrdki paranenud, pigem on halvenenud. Aga puude astet vähendati Ainult ülirikaste eesotsas minuister Ligiga, sissetulekud suurenevad . Keskmikele ja vaestele pole ettenähtud mitmetuhandelisi vanemahüvitis, töölt lahkumisel 10 - 12 kuu eest hüvitise maksmist, riigikogulasteleettenähtud elamise ja transpordi hüvitisi jne , kuigi paljud võrumaalased käivad ka Tallinnas tööl, peavad seal soojakus elama ja kandma nii transpordi kui muud tööl käimisega seotud kulud.
  +5
Au ja reaalsustaju Riigikogus kaotanud kaasmaalased ...
  0
Tal oli puue kõrvade vahel hetkel mil läks vabatahtlikult sõtta...terve mõistusega inimene sõtta ei lähe...
Ma saaks aru kui oleks tegemist oma kodumaa kaitsmisega aga Afganistanis on NATO-lased röövretkel.
  +8
Siin räägitakse eesti riigist, kahjuks seda kallist eesti riiki pole enam ammu olemas, kõik maha parseltatud spekulantidele ja muidu ärimeestele. Eesti riik säilib ainult veel vanemate inimeste südames!
  +8
Kuradi haige värk on meie Eesti riigis kõik.
  +7
Kuuldavasti käib tänases äärmiselt korrumpeerunud Eestis ka puude määramine vastavalt annetuse st. altkäemaksu suurusele.
  +10
Mis kõik meil Eestimaal küll ei toimu ja misuguseid otsuseid vastu ei võeta? Paljud inimesed ei oskagi oma hädasid kurta (tegelikult ei peagi kurtma ja vinguma, optimistlik kannatus kurtmata on paljudele omane eluvõti).Arstid peaks juba ise selle vormistama, kui on selgemast selge puude olemasolu. Kui liigest ei ole, ei saa kunagi võrrelda terviklikult tervet jalga ja kaotatud jalga. See inimene ei saa kunagi võrdselt inimväärset elu elada võrreldes tervete inimestega. Tänapäeval elatakse ja liigutakse valuvaigistite arvel. Valuvaigistid panevad igasuguse puudega inimese puu otsa ronima, aga kui mõju on mööda läinud, on metsikud valud paratamatud ja optimism surnud.Sotsiaalosakond teatavasti määrab puude arstide diagnooside ja uuringute alusel, mis on eelnevalt tehtud ja kinnitatud raviarstide uuringute tegijate allkirjadega. See, et inimene ei oska pabereid täita, ei ole küll mingi näitaja ja selle alusel ei oleks küll õige inimest puudeta jätta, seda enam kui puue lausa karjub vastu. On palju raskeid sisemisi hädasid, mida ei näe palja silmaga inimese sisse. Iga raske haige ja eriti puudega püüab olla optimistlik ja püüab kõigest väest, et elumõtet säilitada, lisaks on raskete haiguste korral ägenemisperioodid-ja meeletud kannatused aastaid. Miks küll meil tihtipeale otsused käivad seinast seina ja periooditi kellegi mõtlematuse arvel, tehakse nagu mingi kampaanija järgi valesid otsuseid ja muudatusi.
  +14
Kas korralikke proteese jagatakse tasuta, et see kulu polegi?
Kuhu jääb inimlikkus?
Pealegi on need summad, millest noormehed ilma jäid, Eesti mastaabis nii olematud, võtame aluseks kasvõi keskmise palga. Huvitav, kas kuulmisaparaati kandvad vaegkuuljad ja poolpimedad oma prillidega on samuti meil terveks tunnistatud?
  +13
Taotlus käib ainult paberil, inimene komisjoni ette ei lähe ja siis võibki juhtuda, et kui taotlus pole kirjutatud piisavalt selgelt, puuet ei määrata,“ sõnas Haukanõmm.......?
Vot on komijon , kui inimene on niivõrd dementne , et ei oska seda küsimusterodu täita , siis puuet ei saa !
  +21
ei oskagi kohe midagi öelda, ikka väga suurt lammaste karja peavad eesti maksumaksjad üleval!

 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD