Riik tahab tõsta saarte ja mandri vahel laevapileti hinda 25 protsenti

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) äsja valminud määruse eelnõu järgi plaanib riik tõsta alates järgmise aasta veebruarist saarte ja mandri vahel sõitvate laevade piletite hinda ligi 25 protsenti.

Määruse “Hinnakirja ja sõidusoodustuste kehtestamine avalikul liiniveol Kuivastu-Virtsu, Rohuküla-Heltermaa ja Sõru-Triigi parvlaevaliinidel” muutmine tuleneb MKM-i kinnitusel vajadusest katta parvlaevaliikluse suurenevaid kulusid, säilitamaks praegust üleveokvaliteeti ja suurendamaks võimalusel üleveotihedust. Määruse eelnõuga suurendatakse parvlaevaliinide üleveohindasid ligi 25 protsenti, kusjuures suurem hinnatõus puudutab reisijaid ja sõiduautosid Kuivastu-Virtsu ja Sõru-Triigi liinil, teiste sõidukiliikide puhul jääb hinnatõus üldiselt alla 20 protsendi.

MKM toob esile, et erinevalt teistest eluvaldkondadest ei ole parvlaevaliinidel üleveohindasid aastast 2007 tõstetud. Eelnevatel aastatel on vastupidiselt üldisele trendile parvlaevaliinidel sisse viidud lisasoodustusi, mis on koondina üleveohindasid hoopis alandanud. 2011. aastal kehtestati 50 protsendi suurune hinnasoodustus kõigile Saaremaa ja Hiiumaa elanikele ning vähendati olulisel määral kõigi veokite ja busside üleveohindasid. Käesoleval aastal on likvideeritud broneerimistasud, mis võimaldavad ilma täiendava tasuta reisijatel soetada eelmüügist pileteid ja pääsed eelisjärjekorras laevale.

Vedajaga sõlmitud kehtiva lepingu järgi korrigeeritakse vedajale makstavaid reisitasu ja periooditasu suuruseid vastavalt kehtestatud valemitele, mis sisaldavad endas nii tarbijahinnaindeksi, kütusehinna kui ka keskmise palga muutuse koefitsiente. Olenemata asjaolust, et alates 2007. aastast piletihindasid tõstetud ei ole, on eelnimetatud koefitsiendid oluliselt suurenenud, tõstes seeläbi oluliselt parvlaevaliikluse kulubaasi, seisab eelnõus.

Säilitamaks käesoleva aasta parvlaevagraafikute tihedust ja reiside arvu, on järgmise aasta prognoositav kulu võrreldes käesoleva aastaga ligi 900 000 eurot suurem. Lisaks kujunevad eeldatavalt sel aastal kulud laevaliiklusele eelarves eraldatud vahenditest suuremaks tulenevalt broneerimistasude kaotamisest. Kokkuvõttes tähendab see, et kui hinnad jäävad praegusele tasemele, tekib eelarve mahu samaks jäämisel 2013. aastal puudujääk umbes üks miljonit eurot, märkis MKM.

Eelnevad aastad on näidanud reisijate ja sõidukite üleveo kasvu, mistõttu on jätkuv vajadus teatud perioodidel parvlaevagraafikuid võrreldes käesoleva aastaga tihendada, et hoida parvlaevaliikluse kvaliteeti praegusel tasemel ning ära hoida pikemate ooteaegade tekkimist sadamates. Vastavat vajadust ja soovi on selgelt avaldanud nii Saaremaa ja Hiiumaa maavalitsused kui ka kohalikud ettevõtjad, omavalitsused ja teised olulised huvigrupid, seisab eelnõus.

Hinnakirjas esitatud hinnad ümardatakse. Ümardamise vajadus tuleneb sellest, et see tagab kiirema piletimüügi kassades – praegu on piletimüügikassade kõige ajamahukam protsess sularahaklientide teenindamine, kuna hinnad on määratletud ühesendi täpsusega. Kiirem teenindamine kassas vähendab oluliselt suveperioodidel tekkivaid kassajärjekordasid ning võimaldab sujuvamat reisijate pääsu sadama ootealale.

Laevapiletite hindu tõstev määrus jõustub eelnõu järgi järgmise aasta 1. veebruarist.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD