Krištafovitš soovib üht maailmasõja ohvrite mälestuspäeva

Noorteühingu Avatud Vabariik juhatuse esimees Jevgeni Krištafovitš tegi ettepaneku jätta Eestis alles üks kõigi Teise maailmasõja ohvrite mälestuspäev ning loobuda nii 22. septembri üritustest Tallinnas kui ka Sinimägede lahingute mälestusüritusest.

„Venemaa regulaarsed süüdistused Eesti ja Läti aadressil natsismi heroiseerimises jäävad tõenäoliselt pingekoldeks veel pikaks ajaks, juhul kui ei astuta mingeid hea tahte samme, ning esmajoones Venemaa poolelt,“ ütles Krištafovitš BNS-ile antud usutluses.

„Kuna seal (Venemaal) toimuv stalinismi heroiseerimine on niivõrd varjamatu ja häbitu, et tekitab vastupanu kõikjal, nii et Venemaal tuleks esmajoones hakata tegelema endaga,“ märkis ta.

„Mis aga puutub Lätit ja Eestit ning mingeid kummalisi üritusi, mida korraldatakse Riias 16. märtsil ja Eestis Sinimägede lahingute aastapäeval, kuhu sõidavad inimesed neonatsliku sümboolikaga, siis on väga kurb, et see kõik aset leiab, ent meie seadused ei võimalda seda keelata. Isegi kui me võtame nagu Leedu ja paljude teiste riikide eeskujul vastu seaduse, mis keelustab totalitaarrežiimide sümboolika, üritavad nad ikkagi sellest kuidagi mööda minna,“ usub Krištafovitš.

„Ma ei vaidlusta kuidagi vajadust meenutada leegionäre Lätis ja Eestis, ent ma leian, et õige oleks piirduda ühe mälestuspäevaga kõigi Teise maailmasõja ohvrite jaoks, meil on selleks olemas suurepärane päev – 8. mail. No olgu, Venemaa tuleb 9. mail, ja ta leiab selleks ajaloolised põhjused. Ent ma leian, et Venemaa ja Venemaa saatkond Tallinnas võiksid vähemaktiivselt korraldada aktsioone, näiteks 22. septembril, kuna Eesti on ametlikul tasemel selgitanud, miks on see päev leinapäev ning miks on kohatu teha sellest sõjakuulsuse päeva,“ viitas ta.

„Kui Venemaa ametlikud esindajad 22. septembril järjekordselt ilmuvad pronkssõduri juurde, siis minu hinnangul võiks Eesti riik esineda hukkamõistvama ja emotsionaalsema avaldusega,“ ütles Krištafovitš.

„Mind on korduvalt kutsutud Sinimäe kokkutulekule, ent ma olen öelnud, et ei saa, kuna kui ma sõidan sinna, siis pean mingil hetkel minema ka pronkssõduri juurde. Kuna siin tuleb panna võrdusmärk. Sest on inimesi, kes võitlesid Eesti vabaduse eest mitte üksnes Waffen-SS-i 20. diviisis, vaid ka Laskurkorpuses. Kui me räägime, et üht vormi kandnud sõdur tappis ja vägistas meie esivanemaid, siis sama tegi ka sõdur teises vormis. Ei ole võimalik viia üht mundrit kandnud inimesi ühe ideoloogia alla suruda. Seetõttu otsustagem, et meil on üks sõjaohvrite mälestuspäev, loobume 22. septembrist, Sinimäe kokkutulekust jne ning rahuneme maha. Ja muide, see on liin, mille on valinud Eesti riik. Kaitseminister tuleb 8. mail Maarjamäele. Kõik. Ja sellest piisab,“ kinnitas Krištafovitš.

„Mis aga puutub Vene poole etteheiteid, et Sinimägedesse sõidavad riigikogu saadikud, siis käivad riigikogu saadikud 22. septembril ka pronkssõduri juures. Saadikutel on vaba mandaat, nad võivad teha, mida nad soovivad. Põhiseaduses on selgelt kirjas, et riigikogu saadikud pole oma mandaadiga seotud ega ole kohustatud kedagi esindama,“ lisas ta.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD