Sven Mikser: meie valimiskampaaniad on arutult kulukad

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri hinnangul on Eesti erakondade valimiskampaaniad arutult kulukad ja nendele kuludele ülempiiri seadmine aitaks vähendada parteide huvi kahtlasel teel raha hankida.

"Meie valimikampaaniad on arutult kulukad ja suurejoonelised. Kes iganes on käinud kusagil piiri taga ja näinud, kuidas tehakse valimiskampaaniaid, siis kui siin mõned üksikud erandid nagu Ameerika Ühendriigid näiteks välja arvata, siis Euroopas reeglina on need kampaaniad palju tagasihoidlikumad. Nii välikampaaniad plakatite näol, telekampaaniad," ütles Mikser intervjuus BNS-ile. "Kui ikkagi erakondadele panna peale mõistlik lagi, millest rohkem nad ei tohi kulutada, siis kindlasti ei ole põhjust ka hakata seda raha kahtlasel viisil hankima, sest see kiusatus kaob ära, kuna siis ei ole selle rahaga niiväga midagi teha ja see ei aita kaasa poliitilise võimu saavutamisele," ütles Mikser, kelle hinnangul võiks parteide kampaaniakulutste laeks olla 400 000 eurot valimiste kohta.

Teise ideena parteide rahastamise läbipaistvamaks muutmisel tõi Mikser välja sõltumatu kontrolli vajaduse. "On olemas professionaalseid audiitoreid, kes suudavad hinnata seda, kui kallis üks või teine asi tegelikes hindades on, et erakondadel ei tekiks kiusatust valetada oma kampaaniaid odavamaks, et teeme ikka sama massiivse kampaania, aga deklareerime, et see ei maksnud midagi," sõnas Mikser. "Et selliseid olukordi vältida, tuleks ellu kutsuda erakondadest täiesti sõltumatu valimiskulude auditeerimine," lisas ta.

Mikseri sõnul on riigikogu põhiseaduskomisjonile laekunud hulk ettepanekuid ka parlamendivälistelt ekspertidelt ja kodanikeühendustelt. "Me oleme valmis ka suhtuma väga konstruktiivselt ja positiivselt nendesse algatustesse, kaaluma näiteks varianti seada piirang ka sellele rahale, mida üks üksik annetaja tohib erakonnale annetada," ütles Mikser. "Me olime ka tegelikult väga kriitilised omal ajal, kui dekriminaliseeriti keelatud annetuste vastuvõtmine, kui üldiselt kogu poliitiline spektrum arvas, et võiks teha niimoodi. Teisest küljest ma ei arva, et kriminaalne sanktsioon oleks see, mis asjad korda seab," sõnas SDE esimees.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD