Pensionilisaks vajalike dokumentide nimekiri läks kooskõlastamisele

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile määruse eelnõu, mis kehtestab uue pensionilisa taotlemisel esitatavate dokumentide nimekirja.

Määrusega sätestatakse ühes õigusaktis kõik dokumendid, mida erinevate pensionilisade taotlemisel on tarvis esitada. Samuti sätestab määrus, et sotsiaalkindlustusamet ei nõua paberil dokumente, kui vastavad andmed nähtuvad rahvastikuregistrist.

Ka pensionilisa taotlejal endal on võimalik portaali www.eesti.ee kaudu välja selgitada, kas pensionilisa taotlemiseks nõutavad andmed on rahvastikuregistris olemas, mis lihtsustab pensionilisa taotlemise protseduuri.

Määruse eelnõu kohaselt peab Vabadussõjast osavõtnu lesk esitama pensionilisa taotlemisel dokumendi, millest nähtub abikaasa Vabadussõjast osavõtmine, lisaks sellele Vabadussõjast osavõtnu surmatunnistuse või -tõendi ja abielutunnistus või -tõendi.

Teisest maailmasõjast osavõtnud ja omakaitse liikmed esitavad pensionilisa taotlemiseks dokumendid, millest selgub Teisest maailmasõjast osavõtmine või omakaitse liikmeks olemine.

Lapse kasvatamise eest pensionilisa taotleja peab esitama lapse sünnitunnistuse või -tõendi juhul, kui rahvastikuregistris puudub kanne lapse sünni kohta. Lapsevanema abikaasa peab esitama abielutunnistuse või -tõendi või muu dokumendi, mis tõendab tema abielu lapse vanemaga ja lapse eestkostjal tuleb esitada eestkostja määramise kohtuotsus või -määrus.

Paberil dokumente ei ole vaja esitada, kui vastavad andmed on nähtavad rahvastikuregistrist.

Pensionilisa lapse kasvatamise eest võib taotleda isik, kes on last kasvatanud vähemalt kaheksa aastat. Kuna pensionilisa lapse kasvatamise eest makstakse korraga ühele isikule, peab pensionilisa taotleja esitama ka teiste õigustatud isikute kirjaliku nõusoleku. Teiste isikute kirjalikku nõusolekut ei nõuta, kui isik on surnud, vanemalt on enne lapse kaheksa-aastaseks saamist vanema õigused või lapse isikuhooldusõigus täielikult ära võetud või isiku asukohta ei ole võimalik kindlaks määrata.

Isiku surma korral esitab pensionilisa taotleja teise isiku surmatunnistuse või -tõendi juhul, kui selle kohta ei ole kantud andmeid rahvastikuregistrisse. Kui teiselt isikult on enne lapse kaheksa-aastaseks saamist vanema õigused või lapse isikuhooldusõigus ära võetud, esitab pensionilisa taotleja kohtuotsuse või -määruse vanemaõiguste või lapse isikuhooldusõiguste äravõtmise kohta. Kui teise õigustatud isiku asukohta ei ole võimalik kindlaks teha, esitab pensionilisa taotleja politsei- ja piirivalveameti tõendi isiku asukoha kindlakstegemise võimatuse kohta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD