Toomas Hendrik Ilves: Eesti internetivabaduse edu põhjuseks on piiranguteta ligipääs

Foto: Aigar NagelEesti edu internetivabaduste vallas on taganud internetile piiranguteta ligipääsu kindlustamine kogu riigis, ütles president Toomas Hendrik Ilves.

"Uhke tunne on olla riigina kolmandat aastat järjest esimesel kohal," ütles Ilves kommenteerides Eesti esimest kohta USA inimõigusorganisatsiooni Freedom House’i aruandes, teatas presidendi kantselei BNS-ile.

"Eestis peetakse väljendusvabadust küberruumi inimõiguseks. Küberruumis peavad fundamentaalsed õigused olema kaitstud samasuguse pühendumisega nagu mujal," sõnas Ilves Washingtonis korraldatud internetivabaduse aruande esitlusel Google’i New Yorgi kontorist videosilla vahendusel otseülekandes.

Ilvese hinnangul on Eesti edu seletatav sellega, et piiranguteta ligipääs internetile oli taasiseseisvumisest alates riiklik prioriteet. „Meile oli oluline tagada juurdepääs internetile kogu riigis, sealhulgas koolides. See oli esimene samm. Sealt edasi panime rõhku läbipaistvusele ja avatusele, millel põhinevad ka meie riiklikud e-teenused,” sõnas ta.

Ilves nimetas murettekitavaks asjaolu, et aruande kohaselt on eelmise perioodiga võrreldes paljudes riikides piirangute seadmine internetivabadusele laienenud. "Liiga paljud riigid räägivad internetivabadusest kui ohust julgeolekule. Küberjulgeolek on vajalik kriminaalse tegevuse takistamiseks, mitte kodanike mõtte- ja infovahetuse või virtuaalse kogunemise piiramiseks. Vaatamata sellele, et Eestil on viie aasta tagune küberrünnaku kogemus, ei toeta me internetivabaduse reguleerimist ega tsenseerimist. Igasugune kindlustunne, ka küberjulgeolekualane, ei saa tulla põhiliste vabaduste arvelt, sealhulgas internetivabaduse arvelt ," ütles riigipea.

Washingtonis Google’i kontoris toimunud üritusel avalikustas Freedom House kolmanda internetivabaduse aruande, mis hindab internetile juurdepääsu, tsensuuri ja kasutajaõigusi 47 riigis üle maailma vahemikus ning peamisi suundi digitaalmeedias.

Eesti saavutas kolmandat aastat järjest internetivabaduse aruandes esikoha, teisel kohal oli Ameerika Ühendriigid ja kolmandal Saksamaa. Uuringu esikolmikule järgnesid Austraalia, Ungari ja Itaalia. Kõige halvem olukord internetivabadusega valitseb Iraanis, Kuubal ja Hiinas.

"Suure interneti kasutajate arvu, laialt levinud e-kaubanduse ning inimeste ja organisatsioonide igapäevase elu osaks muutunud e-valitsuse teenustega on Eesti eeskujuks, kuidas vaba internet muutub ühiskonna arengu mootoriks," kirjutatakse aruandes.

Positiivse näitena kodanikuühiskonna toimimisest Eestis ja inimeste kasvanud teadlikkusest internetivabaduse suhtes tuuakse raportis tänavu veebruaris toimunud riikidevahelise võltsimisvastase kaubanduslepingu ACTA vastased meeleavaldused ja ühiskonnas käivitunud debatt, mis sundis valitsust võtma ACTA suhtes varasemast ettevaatlikuma hoiaku.

Raportis vaadeldud 47-st riigist 11 liigitas Freedom House ilma igasuguse internetivabaduseta riikide hulka, nende seas näiteks Valgevene, Saudi Araabia, Usbekistani ja Tai. Kõige hullem on olukord internetivabadusega aruande kohaselt Iraanis, Kuubal ja Hiinas.

Freedom House uuris internetivabaduse olukorda 47 riigis. Organisatsioon võttis tähelepanu alla juurdepääsu internetile, internetipiirangud ning internetikasutajate õiguste rikkumised.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD