Sandor Liive: elektri reaalne turuhind on majanduslik paratamatus

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul avab elektrituru riik ning elektri reaalne turuhind on majanduslik paratamatus.

Liive kirjutab Eesti Energia blogis, et hinnatõus ei ole asi, mida poliitik tahaks valijatele hea meelega öelda. Kuid keegi peab seda tegema ja vajadusel ka sõnumitoojale määratud pahameele osaliseks saama. "Eesti Energia tunneb vastutust oma klientide ees ning ei ole nende eest ebamugavaid numbreid varjanud," märkis Liive

Börsihind, mis on kõigi jaeklientidele pakutavate hindade aluseks, on Liive sõnul pidevas ja seejuures väga ulatuslikuks liikumises. "Kui vaadata elektri keskmist börsihinda ja kõrvutada seda senise elektrihinnaga, siis on erinevus olnud keskeltläbi 50 protsenti," kirjutab Liive. "Selline 50-protsendiline elektrihinna tõus mõjutaks elektriarvet tervikuna keskmiselt 20 protsendi ulatuses."

Liive kirjutas oma blogi sissekandes, et kui vaadata esimesi vabaturuelektri hinnapakkumisi, siis üldjoontes ongi prognoosid paika pidanud. Paketti Kodu 1 kasutaval kliendil, kes praegu liituks paketiga Kindel, tõuseks elektri hind 56 protsenti, kuid elektriarve tervikuna 18 protsenti. Seni paketti Kodu 2 kasutanud kliendi päevane elekter kallineks 1,4 ja öine 1,9 korda, kuid arve tervikuna 18,7 protsenti.

"Kui oma hindade avalikustamisega jõuavad valmis ka teised elektrimüüjad, siis võib see tuua pilti mõningaid muudatusi. Samuti muudab pakkumisi igapäevaselt kõikuv elektri börsihind, kuid üldpilti see kardinaalselt ei muuda," kirjutab Liive blogis.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles neljapäevases Terevisioonis ja ajalehele Eesti Päevaleht riigile kuuluva Eesti Energia uusi hinnapakette kommenteerides, et kindlasti tuleb turule juurde uusi elektrimüüjaid ning mõistlik on lepingu sõlmimisega mitte kiirustada ja need ära oodata.

Parts ütles lehele, et Eesti Energia oleks pidanud olukorda tarbijatele paremini selgitama ja põhjendama ka hindade tõstmise vajalikkust. Järgmisest aastast peab Eesti Energia elektri tootmiseks hakkama suures mahus ostma süsinikdioksiidi kvooti, mis tõstab ministri sõnul ka tootmiskulusid.

Teisipäeval avalikustas Eesti Eenrgia oma uued hinnapaketid, mille kohaselt aastase fikseeritud hinnaga lepingu keskmine elektrihind oli 5,95 eurosenti kilovatt-tunnist. Kolmapäeval avalikustas oma hinnapaketid järgmisest aastast turule sisenev Energia 220, mis lubas pakkuda konkurentidest soodsamat hinda. Nende pakkumine ettemaksuga fikseeritud hinnapaketi puhul on 5,86 eurosenti kilovatt-tunnist.

Praegu maksab kaks kolmandiku Eesti Energia jaeklientidest kilovatt-tunni eest 3,78 eurosenti.

12-07-12 - Elektrimüüja: elektri kilovatt-tund võib kallineda 1–2 sendi võrra

12-09-15 - Elektrituru avanemine toob konkurentsi ja hinnatõusu

11-09-22 -Jaotusvõrk paneb elektri hinnatõusu raha uutesse arvestitesse

 


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD