Reformierakonna kontori juures tuleb esmaspäeval meeleavaldus

vt

Liikumine Aitab valelikust poliitikast korraldab esmaspäeva pärastlõunal Tallinnas Tõnismäel Reformierakonna peakontori juures meeleavalduse, mille eesmärk on korraldajate sõnul astuda vastu valelikule poliitikale.

Meeleavaldus algab kell 16.30 Reformierakonna peakontori ees kõnniteel teisel pool tänavat. Piketi korraldaja ütles BNS-ile, et tema nimi on Mikk Mägi ning ta on tavaline kodanik, kellele ei meeldi valelik ja vassimist täis poliitika. Ta kinnitas, et meeleavalduse korraldajad ei ole ühegi erakonnaga seotud.

 

Põhja prefektuuris oli esmaspäeval kella 9-19 registreeritud Reformierakonna peakon

 

tori ees meeleavaldus, et tutvustada liberaalset maailmavaadet. Meeleavalduse registreeris Reformierakonna Tallinna arendusjuht Rein Ilves, kes otsustas selle siiski tühistada. Ilves teatas esmaspäeval, et ei soovi muuta avalikke koosolekuid erakonna peakontori ees meediatsirkuseks, seetõttu tühistas ta esmaspäevaks registreeritud piketi liberaalse maailmavaate toetuseks.

 

Reformierakonna peakontori ees olid meeleavaldused registreeritud ka eelmise nädala lõpus. Õiguskantsler Indrek Teder kritiseeris eelmisel nädalal fiktiivseid meeleavaldusi. "Õigus meelt avaldada on kodanike üks olulisemaid põhiõigusi ja avalik võim ei tohiks lasta seda õigust kuritarvitada, lubades registreerida fiktiivseid koosolekuid teiste takistamiseks," ütles Teder Postimehele.

 

Ajaleht küsis õiguskantsleri arvamust Reformierakonna käitumisele, kui erakonna esin

 

daja registreeris politseis peakontori ees toimuvad avalikud koosolekud kolmel päeval kümneks tunniks, mistõttu kunstitudengid jäid ilma õigusest seal Silver Meikari toetuseks meelt avaldada. Tegelikult kogu päeva vältavaid üritusi Tõnismäe tänaval Reformierakonna kontori ees ei toimunud.

 

 

Õiguskantsler rõhutas, et õigus rahumeelselt koguneda ja meelt avaldada on üks olulisemaid põhiõigusi demokraatliku riigi püsimisel.

 

"Igaüks peab oma õigusi heauskselt kasutama. Avaliku võim ei tohiks seetõttu lubada ühel isikul kuritarvitada oma õigusi teise isiku arvelt. Uurimisprintsiibist tulenevalt tuleks õiguste kuritarvitamisele viitavat teavet kontrollida, saamaks põhjalikumat teavet kaalutlusotsuse langetamiseks," märkis Teder. Õiguskantsler taunis fiktiivsete avalike koosolekute korraldamist, kui tegelik kavatsus on teiste isikute põhiseaduslike õiguste teostamise takistamine.

 

Meeleavaldus Reformierakonna peakontori ees on ajendatud Silver Meikari väljaarvamisest erakonnast möödunud nädalal.

 

Reformierakonna juhatus otsustas kolmapäeval erakonna Nõmme piirkonna juhatuse avalduse

 

alusel lõpetada parteisse võõra raha toomisest avalikult rääkinud Silver Meikari liikmelisuse.

 

Alates 1997. aastast Reformierakonda kuuluv Silver Meikar tunnistas 22. mail ilmunud Postimehe arvamusloos, et annetas Reformierakonnale suuri summasid, mille sai partei töötajalt Kalev Lillolt ning mille päritolu ta ei teadnud. Meikar kirjutas, et ta annetas 2009. aasta 3. detsembrist kuni järgmise aasta 17. veebruarini Reformierakonnale raha kuuel korral kokku 115 000 krooni ulatuses, kusjuures summad ulatusid 10 000 kroonist 25 000 kroonini.

 

Riigiprokuratuur alustas arvamusartikli väidete põhjal Reformierakonna rahastamise kriminaalasja, mis käsitles erakonna majandustegevusele või varale kehtestatud piirangute rikkumise ning pistise võtmise kahtlust.

 

Kriminaalmenetluse raames said kahtlustuse reformierakondlasest justiitsminister Kristen Michal, riigikogu reformierakondlasest liige Kalev Lillo, riigikogu reformierakondlasest liige Kalle Palling ning välisministri nõunik Priit Kallakas.

 

Riigiprokuratuur lõpetas kriminaalasja 15. oktoobril, kuna menetluse käigus kogutud tõendid ei olnud piisavad süüdistuse esitamiseks.

 


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD