Presidendi ümarlaud: debatt kolib Facebooki

facebook.comPresident Toomas Hendrik Ilvese poolt kokku kutsutud erakondade ja vabakonna esindajate ning ühiskonnategelaste ümarlaud otsustas kolmapäeval, et arutelusid erakondade rahastamise, poliitilise konkurentsi ja riigijuhtimise järelevalve üle jätkatakse internetis, näiteks suhtluskeskkonnas Facebook.

"Me peaksime kõigile võimaldama võimalust kaasa rääkida. Kõige kaasaegsem tee ja eestilikum oleks seda interneti kaudu teha," nentis Ilves. Tema kinnitusel peaks arutelu toimuma avalikult ja avatult. "Facebookis on valmis platvorm selleks."

Samas jäi õhku ka võimalus, et ettepanekute esitamiseks luuakse spetsiaalne tarkvaraplatvorm. Inimestel, kes internetti ei kasuta, peab jääma võimalus esitada oma ettepanekuid kirjalikult posti teel. Protsessi tehnilise poolega hakkab tegelema Sihtasutus Eesti Koostöö Kogu.

Presidendi hinnangul tuleks panna paika tähtaeg ettepanekute esitamiseks ning seejärel asub ettepanekuid läbi töötama spetsialistide töörühm. "Kõiki neid ettepanekuid, ma eeldan, et neid saba olema väga palju, tuleb sorteerida, teha mõjuanalüüs."

Kevadeks tuleb välja ettepanekud muudatusteks järgmistes valdkondades: erakondade rahastamise ausus ja kontrollitavus, sealhulgas rahavõimu mõju kahandamine poliitilises otsuseprotsessis; erakondadevahelise ja -sisese konkurentsi ausus ja elavus; valija hääle kaalukus valimistulemuse otsustamisel; kodanike aus kaasatus ja laialdasem osalemine poliitilises protsessis valimistevahelisel ajal ning ühiskondliku ruumi (sund)politiseerimise ja -parteistamise pidurdamine.

Seejärel tuleb ettepanekud vormistada ning esitada riigikogule, et teha vajalikud seadusemuudatused. Ümarlaual osalejate hinnangul võiks ettepanekud riigikoguni jõuda hiljemalt 2013. aasta jaanipäevaks.

„Usaldus- ja suhtluskriisi ületamiseks ning lahendusteni jõudmiseks peame esmalt õppima üksteist taas kuulama, üksteisega rääkima, üksteisega arvestama ja vajadusel ka vabandama. Tänane tõestas, et see on võimalik,“ tunnustas president Ilves asjalikku arutelu.

Ta kinnitas, et Eesti on parlamentaarne riik ning tänane ümarlaud ei ole alternatiivse võimuinstitutsiooni loomine, vaid paik, kus algatatakse koos parlamendi esindajatega lahenduste otsimine.

President Toomas Hendrik Ilves kutsus kolmapäeval kohtumisele parlamendierakondade ning vabakonna esindajad, et arutada esimesi ettepanekuid usalduskriisi ületamiseks.

14. novembril pärast Harta 12 ilmumist ütles Ilves: "Kutsun kõikide erakondade esindajaid toetama erakondade asutamise, rahastamise ja tegevuse avatumaks muutmist, valimissüsteemi parandamist ning riigi, poliitika ja ühiskonna hoolivamaks muutmist.

Kohtumisele olid palutud vabakonna esindajad, ka Harta 12 algatajad ja liikumise "Aitab valelikust poliitikast!" esindajad, parlamendierakondade esindajad ning riigiõiguse eksperdid.

Reformierakond saatis ümarlauale erakonna aseesimehe ja keskkonnaministri Keit Pentus-Rosimannuse ning riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liikmed, põhiseaduskomisjoni kuuluvad Väino Linde ja Rait Maruste.

Sotsiaaldemokraatidest osalesid arutelul erakonna esimees Sven Mikser ja peasekretär Indrek Saar, Keskerakonna liikmetest erakonna aseesimees ja riigikogu fraktsiooni juht Kadri Simson ja Aivar Riisalu. IRL-i esindas esimees Urmas Reinsalu ja peasekretär Tiit Riisalo. Riigikogu demokraatide ühendusest oli kohal Rainer Vakra.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD