Reinsalu: erakondade rahastamist tasub vaadata tervikuna

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe, kaitseminister Urmas Reinsalu sõnul jäi riigikogu IRL-i fraktsioon erakondade rahastamise vähendamise küsimuses saadikute Andres Herkeli ja Tõnis Lukasega erimeelele, leides, et sellele teemale tuleb läheneda tervikuna.

"Fraktsioon arutas erakondade toetuse vähendamist ja leidis, et mõistlik oleks enne rahastamise süsteemi muuta ja siis viia sisse rahastamise mahtu puudutavad muudatused. Kas erakondade rahastamisel tuleks võtta aluseks parlamenti saanud erakondade mehaaniline kohtade jaotus nagu täna või võtta lisaks muud kriteeriumid, seda hakatakse praegu välja töötama. Põhiseaduskomisjon on oma ettepanekud teinud," ütles Reinsalu neljapäeval valitsuse pressikonverentsil.

Reinsalu sõnul ei tahaks ta lahku viia otsuseid, mis puudutavad juriidiliste isikute toetuste lubamist ja seda, kui suur on erakondade toetus riigieelarvest. "Omal ajal need asjad olid seotud, ei ole mõtet nüüd öelda, et me teeme erinevalt neid otsuseid. Ma arvan, et seda on mõistlik vaadata tervikuna," lausus Reinsalu.

Riigikogu ei toetanud kolmapäeval järgmise aasta riigieelarve teisel lugemisel Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) saadikute Andres Herkeli ja Tõnis Lukase parandusettepanekut, millega oleks vähendatud parteide rahastamist. Muudatusettepaneku poolt hääletas 17 ja vastu 33 riigikogulast. Koalitsiooni saadikutest toetas ettepanekut lisaks Herkelile ja Lukasele vaid Juku-Kalle Raid.

Herkeli ja Lukase parandusettepanek vähendanuks eelarvest parteidele eraldatavat raha kolmandiku ehk umbes 1,8 miljoni euro võrra. 2013. aasta riigieelarve eelnõus on praegu erakondade rahastamiseks ette nähtud 5 412 678 eurot, mida on sama palju kui tänavu.

Rahanduskomisjoni esimees Sven Sester on öelnud, et komisjon seda ettepanekut ei toeta, sest erakondade rahastamine on põhiseaduskomisjonis alles arutusel.

Riigikogu põhiseaduskomisjon kiitis oma teisipäevasel istungil heaks seisukohad erakondade rahastamise ja selle järelevalve süsteemi muutmiseks, mille kohaselt vähendatakse erakondade toetamist riigieelarvest.

Põhiseaduskomisjon on seisukohal, et erakondadele ettenähtud riigieelarvelisi eraldisi tuleks vähendada ja jagada neid riigikogu valimistel osalenud erakondade vahel õiglasemalt, nii et püsivat riigieelarvelist toetust saaksid lisaks riigikogus esindatud erakondadele ka need erakonnad, mis on kogunud riigikogu valimistel 2,5-5-protsendilise toetuse. Üks võimalus on komisjoni hinnangul kaaluda poole eraldise jagamist riigikogusse pääsenud erakondade vahel võrdselt ja ülejäänud poole jagamist proportsionaalselt vastavalt saadud häälte arvule.

Eesti erakonnad saavad tänavu riigieelarvest 5,4 miljonit eurot, sellest suurima osa ehk ligi 1,8 miljonit eurot saab Reformierakond. Siseminister Ken-Marti Vaher allkirjastas mullu detsembri lõpus käskkirja, mille kohaselt saab Reformierakond tänavu riigieelarvest 1 762 233,98 eurot, Keskerakond 1 388 426,77 eurot, Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 1 228 223,68 eurot ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 1 014 619,57 eurot.

Parlamendierakonnad saavad riigieelarvest toetust vastavalt valimistel saadus saadikukohtade arvule. Reformierakond sai mullu märtsis toimunud valimistel riigikogus 33, Keskerakond 26, IRL 23 ja SDE 19 kohta.

Parlamendisaadikute lahkumine erakonnast toetuse suurust ei mõjuta, kuna riik maksab toetust valimistulemuse järgi. Seega ei muuda viie parlamendisaadiku lahkumine Keskerakonnast sellele parteile makstava toetuse suurust. Viis keskerakonnast lahkunud parlamendisaadikut Inara Luigas, Lembit Kaljuvee, Kalle Laanet, Deniss Boroditš ja Rainer Vakra moodustasid tänavu aprillis demokraatide ühenduse.

Siseministri käskkirja alusel saavad tänavu riigieelarvest toetust ka valimistel riigikogust välja jäänud Erakond Eestimaa Rohelised ja Rahvaliit. Nii rohelised kui ka Rahvaliit saavad riigieelarvest 9587 eurot.

Seaduse järgi saavad riigilt toetust kõik erakonnad, kes kogusid viimastel riigikogu valimistel vähemalt ühe protsendi häältest. Rohelised said mullu märtsis toimunud valimistel 3,8 protsenti ja Rahvaliit 2,1 protsenti häältest.

Erakonnad saavad riigieelarve eraldise kätte igakuiste maksetena. Üks kahteteistkümnendik aastaks ette nähtud toetussummast kantakse erakondadele üle iga kuu viiendaks kuupäevaks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD