Mikser: poliitilise kriisini on viinud eksimuste pidev kuhjumine

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri sõnul on Eestis valitseva poliitilise kriisini viinud mitte ükski üksik vääratus või libastumine, vaid lahendamata eksimuste pidev kuhjumine.

Mikser ütles pühapäeval Tartus Vanemuise kontserdimajas alanud SDE üldkogul. et viimastel kuudel on Eestis toimunud kolme tüüpi skandaale ja vääratusi, mis kõik vajavad diagnoosi ja hinnangut, aga ka lahendusi.

"Esimest kategooriat võib nimetada riigivõimu ülbe monoloogi probleemiks. Siia kuuluvad peaministri nipsakad märkused fooliummütside ja seemnesöömise kohta, aga ka mõne valitsusliikme rämedalt šovinistlikud mõttearendused. Siia kuulub arusaam, et poliitilised otsused kuuluvad poliitikutele ja et rahva võimalus rääkida saabub kord nelja aasta jooksul. Siia kuulub usk iseenda asendamatusesse ja veendumus, et kõik väljastpoolt pakutud lahendused on kui mitte just riigivastased, siis vähemalt rumalad ja käpardlikud," lausus Mikser.

SDE esimehe sõnul on võimalik, et jutt võimulolijate asendamatusest on untsu läinud PR-nõuanne - ole julge ja enesekindel, ära tunnista vigu, naeruväärista teisiti arvajaid veel enne, kui need on oma arvamust väljendanud. Samas on tema sõnul võimalik, et tegu ongi võimurite siira usuga, et neile puudub alternatiiv. Ta tõdes, et esimesel juhul tuleks asendamatud kiiresti asendada, teisel juhul tuleks seda teha väga kiiresti.

"Teise kategooriasse kuuluvad poliitikute hämarad teod ja otsesed kuritarvitused. Siia kuuluvad erakondade varjatud rahastamise juhtumid ehk niinimetatud "ämma öökapi" afäärid, samuti avaliku raha eest poliitilise propaganda tootmine – olgu siis tegu pealinna keskerakondliku munitsipaalmeedia või reformierakondlaste poolt integratsiooni sihtasutuse raha eest vändatud parteiliste kampaaniafilmidega. Siia kuulub ka erakondade suurtoetajate istutamine riigiettevõtete nõukogude mõjukatele ja tihti tulusatele toolidele," sõnas SDE esimees.

Kolmas kategooria puudutab Mikseri sõnul poliitilist vastutust. "Siia kuuluvad muuhulgas segadused ja skandaalid, mis seonduvad Estonian Airi, Eesti Energia, Interneti Sihtasutuse ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse juhtimise ja tööga. Siia kuulub valitsuse tegevusetus oodatava elektri hinnatõusu mõjude ennetamisel. Näib nii, et toimugu ministeeriumi haldusalas mis tahes ja toogu see riigile ja maksumaksjale kuitahes suurt kahju, ministri tasemeni ei tõuse vastutus kunagi," nentis ta.

"Jah, mõnegi skandaali puhul võib ehk öelda, et jäänuks ministrihärra sulnis suu sumedate silmade all suletuks, oleks suurem kahju jäänud tegemata. Mõni teine skandaal, viga või tegematajätmine on tõsisem ja sisulisem. Aga neid kõiki iseloomustab võimu adekvaatse reaktsiooni täielik puudumine, salgamine, eitus ja vastutamatus," lausus Mikser.

SDE üldkogu toimub pühapäeval Tartus Vanemuise kontserdimajas. Erakond valib esimehe, aseesimehed, juhatuse ja aukohtu. Samuti on üldkogu päevakavas erakonna põhikirja muutmine.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD