Menu

.      

Võru politsei selgitas välja kaheksaliikmelise noorukitest koosneva sarivaraste grupi

vtOktoobrikuu algul kuulutati Võru kohtumajas välja süüdimõistev otsus kaheksale noorukile, vanim nendest sündinud 1990. aastal ja kaks noorimat 1996. aastal.

Pooled nendest olid varem kriminaalkorras karistamata, pooled karistatud ja üks nendest juba kahel korral. Üks nendest, 1996. aastal sündinud alaealine, oli kriminaalmenetluse ajal võetud kohtu otsusel vahi alla, teistele kohandati tõkendiks elukohast lahkumise keeld.

Grupp tegeles süstemaatiliselt vargustega ning kriminaalmenetluse käigus selgitati välja kokku 45 vargusepisoodi, lisaks kaks omavolilist sissetungi. Grupi tegutsemise alguseks võib pidada möödunud aasta 26. septembrit, kui üks grupi liikmetest, 1995. aastal sündinud alaealine võttis omavoliliselt ajutiseks kasutamiseks Võru linnas Vilja tänavalt sõiduauto Nissan Bluebird, millega sõitis ringi Võru linnas ja maakonnas ning jättis auto hiljem maha Lasva valda Kääpa külla.

Grupi paturegistri viimaseks kuupäevaks jäi tänavune 29. juuni, kui üks grupi liikmetest varastas Vabaduse tänaval asuvast kauplusest pudeli alkoholi.

 

Põhiliselt tegutseti Võru linna kauplustes, varastades mitmel korral alkoholi, aga ka mälupulki, jalatseid, maiustusi, sigarette, toiduaineid, autostereo ja ühe eramu hoovist päikesepatareiga aiavalgusteid. Lisaks tuvastati kriminaalmenetluse käigus mitu sissemurdmist autodesse ja mitu autovargust. Varastatud autod jäeti peale nendega ringisõitmist lihtsalt maha. Kui grupi jalgealune Võrus hakkas väga tuliseks muutuma, hakati tegutsema ka Tartus.

 

Kohus mõistis grupi liikmetele karistuseks erineva pikkusega nii reaalseid kui ka tingimisi vangistusi. Osa reaalseid vangistusi kuuluvad täitmisele kogu kohtu poolt mõistetud ulatuses, mõned osaliselt. Näiteks peab üks grupi liikmetest koos talle varem mõistetud karistuse ärakandmata osaga olema vangis üks aasta, kolm kuud ja 28 päeva. Ühel tuleb vanglas olla kolm kuud, üks seitse kuud ja 24 päeva. Kahe isiku puhul asendati vangistus üldkasuliku tööga, vastavalt 468 ja 600 tundi.

Katseajal peavad kõik isikud peale ühe alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele.

Lisaks tuleb neil tasuda menetluskulud ning hüvitada osaliselt solidaarselt ja osaliselt personaalselt kannatanutele nende esitatud tsiviilhagid.

 

Võrumaa politseijuht Madis Soekarusk: „ Selle kohtuotsuse taga on Võru kriminaal- ja korrakaitsepolitseinike kuid kestnud ühistöö, et koguda põhjalik informatsioon kokku 45 vargusjuhtumi dokumenteerimiseks. Sarivaraste grupi keskne isik tuvastati üsna pea pärast esimeste temaga seotud kuriteoteadete laekumist. Kriminaaltalituse töötajad koondasid iga infokillu, et kokku saada tervikpilt kogu seltskonnast ja igaühe osast konkreetses kuriteoepisoodis. Mitmed grupi liikmed lootsid, et suudavad politsei uskuma panna nende poolt välja mõeldud valesid – see neil ei õnnestunud aga ka nende väljamõeldiste kontrollimine nõudis täpset ja aeganõudvat tööd. Korrakaitsepolitseinikud omalt poolt tegid kõik, et  gruppi kuulunud isikute õigusvastast tegutsemist kaubanduskeskustes  ja avalike kohtades takistada, muidu oleks neid episoode ehk rohkemgi olnud. Gruppi kuulunud noorukite ja nende tegude väljaselgitamiseks tegi politseiga koostööd turvafirma, kelle abiga koguti kokku kõik võimalikud turvakaamerate salvestused – nende abil selgitasid kriminaalpolitseinikud välja grupi tegutsemise „käekirja“.

 

Me oleme arvamusel, et selle sarivaraste grupi väljaselgitamine ning kohtu alla andmine peaks paljusid lapsevanemaid mõtlema panema. Liiga sageli puutuvad politseinikud viimasel ajal kokku sellega, et vanemad ei tunne huvi, millega nende lapsed tegelevad ning kellega sõbrustavad. See aga loob võimaluse, kus lapsed võivad sattuda mitte just kõige õigemate „sõprade“ mõju alla.  Selle grupi kujunemine ja tegutsemine on üks konkreetne näide.“

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD