Vald määras koolipõlguri vanematele trahvi

Pilt on illustratiivne  Foto: Aigar NagelKuigi juba mitu aastat on võimalik olnud koolist puudujate vanematele trahvi määrata, on alles nüüd esimene omavalitsus selle karistusviisi käiku lasknud, kui sellist õigust kasutas Anija vald, kirjutab Postimees.

«Kas see nüüd mingi eesrindlikkus on, aga kõik vallad võiksid nõuda lastelt kooliskäimist,» rääkis Harjumaa Anija vallavanem Tiit Tammaru. Ta lisas, et popitajate vanematele määratud trahv on laste huvides ning selle eesmärk on lapsed kooli tagasi saada.

Anija vallas on trahv seni määratud kahel juhul ning mõlemal on trahvimiseks põhjust andnud teismelised, kes puudusid enam kui pooltest koolitundidest veerandi jooksul. Vallavanema sõnul on enne trahvi määramist korduvalt räägitud nii lapse kui ka tema vanematega. «See pole nagu maanteel, et kui sõidad kümme kilomeetrit tunnis kiiremini, siis kirves kukub. Siin on veenmist ja mõjutamist pikalt,» rõhutas ta.

Trahvi suurust ei tahtnud vallavanem öelda, kuna see poleks tema sõnul õige, kuid seadus lubab määrata kuni 800-eurose trahvi.«Elukallidus on meeletult kasvanud ja kui pere peab trahvi maksma, on see väga ränk karistus,» ütles vallavanem Postimehele.

Küsimusele, kas määratud trahvist ka abi on olnud, ei tahtnud vallavanem otsesõnu vastata. «See on vahend, mis raputab. Raputab isegi ajakirjanikke, kes helistavad – nii et järelikult on see mõjuv,» arutles Tammaru. Anija valla otsus on tekitanud huvi teiste omavalitsuste sotsiaalametnike seas, kes helistavad ja asja uurivad.

«Põhjus, miks trahv põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestati, oli selles, et varem olid määratletud küll lapsevanemate kohustused, kuid ühtki sanktsiooni kohustuse täitmata jätmise eest seadus ette ei näinud,» rääkis haridusministeeriumi pressiesindaja Asso Ladva Postimehele.

Möödunud aastast kehtima hakanud põhikooli- ja gümnaasiumiseadus lubab vanemat karistada rahatrahviga kuni 200 trahviühikut (praegu 800 eurot), kui tema koolikohustuslik laps ei ole kantud ühegi kooli nimekirja või on õppeveerandi jooksul põhjendamata puudunud rohkem kui viiendikust õppetundidest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD