Leht: konkurentsiamet uurib Eesti Energia tegevust

2013. aasta esimestel päevadel maksis elekter Eesti hinnapiirkonnas kuni 15 protsenti rohkem kui põhjanaabrite juures, konkurentsiamet peab selle põhjuseks väheste ühenduste tõttu Eesti Energia monopoolse seisundi säilimist ja küsis seetõttu ettevõttelt selgitusi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ütles lehele, et kuigi paari kauplemispäeva põhjal ei saa veel põhjapanevaid järeldusi teha, muudab Soomest kõrgem hind ameti tähelepanelikuks. "Eesti Energial on endiselt väga suur turuosa nii tootja kui ka müüjana, mistõttu ootame ettevõttelt jaanuari keskpaigaks selgitusi, kuidas nad kasutavad kasutada võimalikku turgu valitsevat seisundit."

2012. aasta keskmisena oli Eesti börsipiirkonnas müüdav elekter ligi viiendiku võrra kallim kui kogu Nord Pooli keskmine ja seitse protsenti kallim kui Soomes. Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik selgitas lehele, et Eesti on üldiselt võrdlemisi tugevate ühendustega riik, ent hetkel on pudelikaelaks Eesti-Soome vaheline ühendus, kuna Estlink1 kaudu saab liikuda kõigest 350 megavatti energiat.

"Seetõttu ei ole Eesti hinnad näiteks Põhjamaade suurveeperioodil teiste piirkondadega sama madalad," märkis ta, lisades, et olukord muutub peale teise Estlinki merekaabli valmimist 2014. aastal.

Imatra Elektri juht Sven Pitkve ütles lehele, et Eesti hinna võrdlemine Nord Pooli süsteemi keskmise hinnaga ei ole mõttekas, sest tegemist on vaid teoreetilise arvuga. "Kui riikide vahel poleks niinimetatud pudelikaelu, siis saaksime rääkida hoopis teistsugustest hindadest," ütles ta. "Eesti Energia peab käituma nii, nagu see on ettevõttele majanduslikult kasulikum."

Võimalust, et Vene Inter Rao tuleks Eesti turule võiks siinset hinda alla lüüa, nimetas Pitkve vähetõenäoliseks. "Leedus nad müüvad elektrit, kuid sealsel börsil on hinnad veelgi kallimad kui Eestis," ütles ta.

220 Energia juhi Marko Alliksoni sõnul ei saa Eesti Eenrgia koduturul hinnaga manipuleerida, sest läheks niimoodi vastuollu Nord Pooli reeglitega, mille täitmiseks peab oma tegevusest pidevalt aru andma.

Nord Pooli hinnangul võiks Estlink1 kaabel mõjutada Eesti hinda suvel, kui katab oma võimsusega suurema osa siinset 500-megavatisest tarbimisest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD