Ilves: Eesti elu on muutunud normaalseks

Toomas Hendrik IlvesAvalikkuses kõlav rahulolematus oma riigiga märk sellest, et elu Eestis on muutunud normaalseks ja rahvas on oma riigiga lihtsalt ära harjunud, leidis president Toomas Hendrik Ilves Tallinna reaalkooli, Gustav Adolfi gümnaasiumi ja Jakob Westholmi gümnaasiumi ühisel aktusel peetud kõnes.

Avalikku arutelu kuulates jääb presidendi sõnul mulje, et Eestis on eestlaseks olemine paratamatus või kohustus. "See oleks justkui koorem kanda," nentis president Ilves.

Kui vabaduse puudumise lõpuhetkil lauldi vähimagi välehäbita, et eestlane olla on uhke ja hää, siis tänase laulu leiab Ilvese sõnul aastavahetuse saates "Tujurikkuja", kus lauldi “Olla eestlane on halb!”. "Naljaga, tõsi küll, aga see nali võttis kokku ning pilas küllalt levinud meelsust," leidis Ilves.

Seda ajal, mil oleme Ilvese kinnitusel mitmete mõõtjate järgi maailma kõige vabamate hulgas. "Oleme Euroopas üks tervema majandusega riike, visalt taanduvaist rasketest aegadest hoolimata. Sestap imestan vahel, miks meil on nii raske näha ja tunnistada seda, mida siin on hästi tehtud," rääkis Ilves.

President kinnitas siiski, et uskudes demokraatiasse ja selle toimimisse, usub ta ka kodanike tarkusse. "Ma ei arva, et rahval on midagi viga. Ma arvan, et rahvas on oma riigiga, Eesti argise eluga, lihtsalt ära harjunud," leidis Ilves.

"Me ei pea mõtlema iga päev, iga nädal ega isegi iga kuu, kas me rahvas, keel ja riik on olemas ka homme. Ei inglane, prantslane ega ka rootslane või soomlane mõtle nii. Tähtajatu olemasolu on normaalsus," leidis president.

Presidendi sõnul on tänaste gümnasistide ees võimalus õppida, töötada, alustada oma elu vabas maailmas. Inimestel on võimalus olla vaba kas siin või kuskil mujal maailmas.

"Meil ollakse mures inimeste lahkumise pärast – ometi oleme kaua oodanud liikumisvabadust ja võidelnud selle eest. Noorte huvi suuremat ilma näha on loomulik," rääkis Ilves. Tema kinnitusel tasub rõõmustada, et tänu sellele, et elame vabas Eestis, on meil täna võimalus õppida Londonis, imetleda Pariisi vaatamisväärsusi või vahetada töö käigus kogemusi soomlaste, rootslaste ja poolakatega.

"Oluline on see, et Eesti oleks koht, kust ainult ei minda, vaid kuhu ka tahetakse tulla," leidis president.

Comments  
  +1
Avalikkuses kõlav rahulolematus on MÄRK SELLEST,et elu on muutunud riigis normaalseks ja rahvas on oma riigiga lihtsalt ära harjunud-kuis seda mõista.Rahulolematu ollakse ikka halvasti oleva suhtes.
  0
Et viie aastaga teeb Ilves riigi korda. Tehke jah riik korda eesti keelt mittekõnelevale teisest rahvusest,teise nahavärviga võõrtööjõu jaoks. Sest nemad juba nii protestima ei hakka nagu eestlane alandlikult loosungiga seismas vihmasajus.
  +3
Ilves sa oled ikka jumala sassis( elu on normaalne)
  +3
[quote name="Aive"]President Ilves on töesti loonud Eestisse riigi oma Ameerika mudeli järgi, kus käputäis inimesi valitseb oma rahade ja ideoloogiaga tervet riiki. Samas eliiteramute ymber ehitatakse körgeid myyre ja turvamehi, et pettusega kokkukraabitus varandust rahva eest kaitsta.
Tegelikult Eesti peaks looma oma riigi pöhjamaa heaoluriikide mudeli eeskujul, kus köigil elanikel oleks haiguskindlustus söltumata eluolukorrast. Lisaks sellele ka inimeste vördöiguslikkus palgate suhtes looks tunde, et elame ikkagi samas yhiskonnas.
Praegu on Eestis enamiku inimeste olukord nagu Ameerikas, haigekassa on ainult neil kes on tööl, ettevötjana vöi pensionil. Palgapoliitika osalt käputaäis inimesi naudib täiesti arusaamatult suuri palku ja eeliseid aga vaesem osa rahvast ei julge isegi toidupoes enam käia.
Aeg näitab, kas Eesti vabariigi valitsuse poliitaka ka Eesti rahva olukorra sinnamaani ajab, et rahval pole kaotada enam midagi muud kui ahelad, siis räbalad...
Ajalooöpikust mäletan, et Venemaal tehti kunagi sellepärast revolutsioon...
  +8
President Ilves on töesti loonud Eestisse riigi oma Ameerika mudeli järgi, kus käputäis inimesi valitseb oma rahade ja ideoloogiaga tervet riiki. Samas eliiteramute ymber ehitatakse körgeid myyre ja turvamehi, et pettusega kokkukraabitus varandust rahva eest kaitsta.
Tegelikult Eesti peaks looma oma riigi pöhjamaa heaoluriikide mudeli eeskujul, kus köigil elanikel oleks haiguskindlustus söltumata eluolukorrast. Lisaks sellele ka inimeste vördöiguslikkus palgate suhtes looks tunde, et elame ikkagi samas yhiskonnas.
Praegu on Eestis enamiku inimeste olukord nagu Ameerikas, käputaäis inimesi naudib täiesti arusaamatult suuri palku ja eeliseid aga suurem osa rahvast ei julge isegi toidupoes enam käia.
Aeg näitab, kas Eesti vabariigi valitsuse poliitaka ka Eesti rahva olukorra sinnamaani ajab, et rahval pole kaotada enam midagi muud kui ahelad, siis räbalad...
Ajalooöpikust mäletan, et Venemaal tehti kunagi sellepärast revolutsioon...
  +6
Justtäna kuulsin ,et noor naabrinaine läheb soome tööle abikaasa tal juba ees ja sügisel läheb ka laps soome kooli,ei nemad enam siia tagasi tule.
  +9
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/mart-helme-presidendi-konest-soovitan-ilvesel-ja-ansipil-proovida-toime-tulla-300-euroga-kuus.d?id=65763068

Mart Helme presidendi kõnest: soovitan Ilvesel ja Ansipil proovida toime tulla 300 euroga kuus
  +8
Estonian Airi juhi palk 21000 eurot kuus SUUTMATUSE eest ettevõtet juhtida(eelmisel oli 33000 vee).Vägisi tõmbub käsi rusikasse. Eestit ei päästa mitte ökotalud,-külad vaid pigem revolutsioon.
  +12
Eilse valitsuse otsusega sai Estonian Air j
lle 16 milj. eurot maksumaksjate raha,millest pool kulub lepingute klaarimiseks ning juba arutatud,et lähiajal antakse veel 12 milj.Kreekale jälle vist mingi u. poolteist milj. Aga inimestele kasvõi ühe hamba parandamist isegi mitte hamba eemaldamist aastas ei suudeta võimaldada. Millal küll saame ebapädevatest riigijuhtidest lahti. EAS-i juhi palk kuus 6500, Sandor Liivel ligi 13000 kuus. Riigil on raha küll.
  +9
ilvese mutt läks ju reisile just.
  +7
Jui see in normaalne elu tahaksin mina teade milline see ebanormaalne veel on ?
  +10
Eks see eestlane on alati olnud nagu vaga lammas kes harjub kõigega ära . Kuidas saab hr. president nii eluvõõras olla et ei näe mis elu eestlased tegelikult elavad . Vaesus süveneb , hinnad kerkivad , aga presidendi silmis on kõik ok. Häbi võiks olla sellist jama ajada !
  +15
Hehh! Soome poolt vaadates Eesti on ikka täielik banaanivabariik, eriti se tundus olevat 24.2 kui proua Ilves oma 15000 eurise kleidiga ringi uhkeldas. See on ju Eesti inimese pooleteistaasta palk!

Seda Soomes president Niinistö ajal ei juhtu, kuigi tal kah palju noorem proua ja ka siinne president on valitud parempoolsest parteist. Lihtsalt rahva vördväärtsustamine ja kaine reaalsus on Soomes need eelised mille pärast ka Eesti rahvas siiapoole tööle ja elama tuleb. Eesti on töesti nii... banaanivabariik,
Kahjuks kyll rahva äravool Eestist jätkub, selle eest peab hoolt juba Eesti (so American!) tööseadusandlus,
t. Aive
  -2
Ilves on pankurite esindaja ja sest ta ajab sellist juttu.
Minu arvates eesti rahvuse püsimajäämine ja kosumine sõltub ökokülade loomisest ja nende elujõulisusest:
Hästi ilus ja südamlikus esituses ülevaade erinevatest maailma ökoküladest - mudelitest, mis on tõeliselt näidanud jätkusuutliku elu võimalikkust:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MtNjZaXDGqM
Põgus ülevaade ökoküladest:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2011/11/pogus-ulevaade-okokuladest.html
Ökokogukonna ja küla erinevused
http://www.riigikogu.ee/rito/index.php?id=16142
Kogukonna liikmed on välja astunud nõiaringist, kus “peab rohkem raha teenima, sest vaja on tarbida, et õigustada endale oma orav-rattas-üle-töötamise elustiili”:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.ie/2012/07/kogukonna-liikmed-on-valja-astunud.html
  +8
suletakse koole, USA-s avatakse eesti koole
  +6
Hakkab tunduma,et kui meie poliitikud oma poliitikat sama agaralt edasi ajavad, saab tulevikus president sinna pingviinide paraadile kutsuda juba kogu eesti elanikkonna.
  +16
ärma klounile on refikaabakad loonud hea vegeteerimise kaitserõnga ja rahvas nälgigu,kõngegu,kaitsevägi mandugu,politsei hääbugu,lasteaednikud suregu üldse maha -ja kõik see mingi sandikopikate eest orjamine....ärma kloun närib oma nätsu,evelin pralletab rahva raha eest ärma "meeskonnaga",mis kuritegelik kuna kadriorg on nende ametikodu,mitte ärma...selle asemel tõugatakse eestimaalt eri paigust oma rahvas võõrrikidesse normaalsema elu peale jne...mine tagasi jänkistani ilves sa pole eesti rahva president vaid ansipi genitaalide küljes rippuv saamatu pugeja???
  +17
Mis on need näitajad,et elu on Eestis muutunud normaalseks,millist edu Ilves mõtleb-arusaamatu. Tänases "Postimehes" kirjutab Pevkur,et igal vangil peab olema oma ruum,eraldi tuba aga väga paljud seadusekuulekad inimesed ei saa seda, peavad aastaid kannatama tühja kõhtu,elama katkiste hammastega,mitu põlvkonda ühel eluasemel jne. Aga kurjategijatele on selline heaolu tagatud. Kui paljud eestlased veel lahkuksid, kui ainult oleks võimalus.
  +14
on,et varsti pole inimesi,kes Eesti eest seisaksid, sest MAJANDUSküüditamine on võtnud liiga ulatuslikud mõõtmed.
  +12
Meil on võimul aplad ja karjäärihimulised tegelesed. Nad ei suhtu rahvasse kui inimestesse. Rahvas on nende jaoks "inimressurss", mis seatakse sõltuvusse "tööjõuturust". Sellepärast polegi elu Eestis MUUTUNUD VEEL NORMAALSEKS
  +20
inimeste lahkumise pärast tulebki mures olla, sest 25000 eestimaalast käib üle lahe tööle,40000 on Soome elama läinud ning teadmata on kui palju on neid Eesti kodanikke,kel on lisaks Soome kodakondsus(vähemalt ajakirjandusest pole läbi jooksnud) ning lisaks eestlased,kes on läinud Rootsi,Saksamaale,Inglismaale,Iirimaale,Itaaliasse jne.,kokku tuleb vast u. 100000. Tunamullu elas suhtelises vaesuses 211000 eesti inimest e. 15,8 protsenti elanikkonnast. Eestis elab 65000 last vaesuses-iga viies, 34000 last elab süvavaesuses. Aga Ansip hõikab, et Eesti kuulub maailma edukaimate riikida hulka.
  +21
Ah,et Ilves imestab,kuis rahvas ei suuda näha,mis Eestis on hästi tehtud. Siin POLE MIDAGI rahva jaoks hästi tehtud. Isegi elektrihinda ei suudetud jätta samale tasemele,kuigi selleks olid võimalused olemas. Kui teised inimesed teeniksid ka umbes 4000 eurot nagu need 101 mittetegevat kuju jne. OLEKSKI Eestis hea elada
  +27
Jah, ega Ilvese suust targemat juttu ei lootnudki kuulda, millest võib järeldada kuivõrd eluvõõras on President Eesti rahva tegelikust majanduslikust olukorrast. Muidugi on olemas võimalus, et Ilves ei taha rahva äärmiselt viletsat olukorda lihtsalt näha,teada ega tunnistada. Mis puutub riigist lahkumisse, siis Presidendile teadmiseks ja mis on oluline, et Eesti on täna koht kust tahetakse minna ja tagasi ei taheta tulla. Nii, et Eestil on veel arenguruumi jõudmiseks tasemele kuhu ka tullakse elama, mitte ainult ei lahkuta.
  +2
1917. aasta 5. novembril, kaks päeva enne Suure Oktoobrirevolutsiooni algust, moodustati Nõukogude Eesti eesotsas Jaan Anveltiga, mis eksisteeris 1918. aasta 4. märtsini, mil Saksa väed ajasid eesti kommunistid Eestist minema ja asuti Bresti rahust lähtuvalt looma Balti Hertsogiriiki.
1918. aasta 28. novembril loodi Eesti Töörahva Kommuun eesotsas Jaan Anveltiga, mida Lenin tunnustas 8. detsembril. 23. detsembril ratifitseeris Vene SFNV Ülevenemaaline Kesktäitevkomitee Eesti Nõukogude Vabariigi iseseisvuse tunnustamise otsuse. See riik likvideeriti Vene Loodearmee ja Eesti “valgete” poolt 1919. aasta 18. jaanuaril ja taastati uuesti 1940. aasta 21. juulil. Nõukogude Eesti oli kuni 1940. aasta 6. augustini Rahvasteliidu liige.
Kui pagulaspoliitikud (Uluotsa - Tiefi liin aga ka Tõnissoni liin) üritasid II maailmasõja ajal maksta Rahvasteliidu liikmemaksu, siis Rahvasteliit seda vastu ei võtnud. Kui püüti pääseda 1946. aastal toimunud Rahvasteliidu likvideerimiskonverentsile, siis eestlasi sinna sisse ei lastud.
  +32
Kui peaksid ka kuu aega elama 76 või täiskoormusega töötades teeniksid alla 300 euro(neto),millest eluasemekulud maha, räägiksid vastupidist. Kes siiit minema saanud, ei need enam tagasi pöördu. Euroopa tervema majandusega riike, aga kui suur osa elanikkonnast elab vaesuses ja näljas. Jah,me ei pea mõtlema ,kas me keel ja riik on olemas homme, kuid peame iga päev mõtlema, kas homseks jätkub toiduks raha,et ELLU JÄÄDA. Vanasti viidi sunniviisiliselt eestlasi oma kodumaalt, täna läheb ta omal soovl, sest elu Eestis on tehtud põrguks. ÕNNETUS,ET OLEN SÜNDINUD EESTIS.
  +32
oled tead isegi kes, paras m.nn ja reformarite sabarakk, Eesti tegelikust elust mitte teadev m.nn. No ütleme ausalt välja !

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD