Sotsiaaldemokraadid ja demokraadid sõlmisid koostööleppe

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ja demokraatide ühenduse esimees Rainer Vakra sõlmisid neljapäeval Toompeal koostööleppe, mille alusel tegutsevad sotsiaaldemokraadid ja demokraadid riigikogus edasi ühtse poliitilise jõuna.

 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni kuulub 19 ja demokraatide ridadesse viis saadikut. Ühiselt tegutsedes on sotsid ja demokraadid 24 saadikuga parlamendi suurim opositsioonijõud. Opositsioonilisel Keskerakonnal on riigikogus 21 saadikut. Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioonil on 101-liikmelises parlamendis 56 saadikukohta.

Sotsiaaldemokraadid ja demokraadid deklareerisid, et tegutsevad riigikogu praeguses koosseisus ühtse poliitilise jõuna, mis pakub tugevat, ausat ja inimesest hoolivat vastukaalu parempoolsele valitsusele.

Selleks lubavad osapooled töötada välja, esitada ja toetada ühiselt algatusi, mis teenivad eeltoodud põhimõtteid ja eesmärke.

"Lähtume kõigis otsustes avalikust huvist ning otsuste mõjust Eesti inimeste heaolule ja toimetulekule. Pakume kõigile võimalust osaleda poliitiliste otsuste kujundamisel. Taotleme poliitikas suuremat erakonnaülest koostööd riiklikult olulistes küsimustes," seisab neljapäeval allkirjastatud koostööleppes.

SDE esimehe Sven Mikseri sõnul seob sotsiaaldemokraate ja demokraate ühine arusaam, et Eesti poliitika peab muutuma ausaks ja avatuks. "Olukorras, kus Eesti parem- ja vasakliberaalid - Reformierakond ja Keskerakond - on teineteisele märgatavalt lähenemas, ähvardab vabakonna nõudmistest alguse saanud ja Rahvakogu protsessis arutatud algatusi takerdumine parlamendienamuse vastuseisu. Seetõttu on demokraatlikku avatust toetavate jõudude koondumine iseäranis oluline," märkis Mikser leppe allkirjastamise järel.

Sügisel toimuvate kohalike omavalitsuste valimistega seoses ütles Mikser BNS-ile, et selles osas vaadatakse iga konkreetset omavalitsust eraldi. "Ei saa salata, et me kindlasti näeksime päris mitmes omavalitsuses ka demokraate oma ridades kohalikel valimistel, aga see on omaette läbirääkimiste teema," ütles Mikser. Küsimusele, mis saab pärast aastat 2015, mil praegune koostöölepe lõpeb, vastas Mikser, et kui koostöö on vastastikku rahuldav, siis on seda võimalik laiendada ja süvendada. "See kindlasti on demokraatide poolt vaadates ka isikupõhine otsus, kas ja kuidas ja millisel viisil nad poliitikas jätkavad pärast seda parlamendikoosseisu. Mikseri sõnul on demokraadid oodatud soovi korral ka sotsidega liituma.

Demokraatide juht Rainer Vakra avaldas lootust, et koostöö pinnalt tekkiv sünergia aitab muuta Eesti poliitilist kurssi. "Vaid avatud ja inimestega arvestav juhtimine on võimeline tagama oma rahvale töö, mis toob perele toidu lauale. Meil on selge siht - Eesti inimeste toimetulek ja reaalne heaolu tõus kõigis Eestimaa paigus. Ainult nii on võimalik peatada rahva väljaränne," sõnas Vakra.

Vakra ütles BNS-ile, et kohalike omavalitsuste valimistel on demokraatidel eesmärk minna oma nimekirjaga välja umbes kümnes omavalitsuses ja eelkõige linnades, millest määrava tähtsusega on Tallinn. Mis saab praeguse riigikogu puudutava koostööleppe lõppedes, ei soovinud Vakra esialgu oletada. "Vaatame, kuidas koostöö sujuma hakkab, kuidas meie eesmärgid täituvad ja selle põhjal anname hinnangud. Täna ei ole põhjust arutada, mis saab aastal 2015, teeme päeva korraga tööd ja vaatame, mis siis tulevik toob," sõnas Vakra. Koostöö sujudes ei välistanud Vakra, et mõned demokraadid võivad ühineda sotsidega.

Comments  
  0
oma valijaid olete korra petnud, vaevalt et teistkorda õnnestub!

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD