Mikser kutsus üles kärpima raha võimu

Raha võimu poliitiliste otsuste üle tuleb kärpida, leidis teisipäeval Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser riigikogus rahvakogu ettepanekute üleandmisel.

Tähtsam, kui poliitika tegemist ja poliitiliste otsuste langetamist reguleerivate seaduste muutmine, on selle mõistmine, mis olid need ühiskondliku rahulolematuse põhjused, mis Jääkeldri protsessi ja rahvakogu kokkukutsumiseni viisid, sõnas Mikser. Need põhjused olid olid tema hinnangul poliitilise kultuuri allakäik, mis toimus tegelikult mitte tänu mingitele seadusemuudatustele, vaid juba varem kehtinud sesadusraamistiku sees.

Samas kinnitas Mikser, et riigikogu peab andma hinnangu ja väga tõsiselt läbi vaatama kõik rahvakogust tulnud algatused.

"Paar olulisemat võtmesõna sellest rahvakogu ettepanekute paketist on kindlasti raha võimu kärpimine poliitiliste otsuste üle, seda nii erakondade rahastamise ausamaks, läbipaistvamaks ja võrdsemaks muutmisena kui ka tegelikult valimiskampaaniate mahu vähendamisena, sest nagu palju on öeldud, muu hulgas ka siit puldist, on kahetsusväärselt suur korrelatsioon valimiskampaaniateks kulutatava raha ja valimistel saavutatava tulemuse vahel," rääkis Mikser.

Mikseri sõnul võib täie kindlusega öelda, et loomulik sisenemiskünnis poliitikasse ja parlamenti on aastatega tublisti tõusnud.

"Olemasolevatel suurtel erakondadel on arvestatav pagas ja struktuur, millega konkureerimine on isegi administratiivseid künniseid alandades väga keeruline. Piltlikult öeldes võib öelda, et kui me alandame või langetame kvalifikatsiooninormi, millega sprinter pääseb olümpiale 100 meetrit jooksma, siis ei tee see talle ilmtingimata lihtsamaks poodiumile pääsemist," nentis Mikser.

Riigikogu peab tema sõnul väga tõsiselt analüüsima neid ettepanekuid, mis ühelt poolt räägivad raha võimu vähendamisest poliitika ja poliitiliste otsuste üle, ja teiselt poolt seda poliitilise mänguvälja võrdsustamist olemasolevatele ja uutele tulevatele või taastulevatele poliitilistele jõududele. "Ma arvan, et see on Eesti demokraatia vaba pluralistlikku mõttevahetuse huvides," ütles ta.

Kindlasti väärib Mikseri hinnangul seadusandluse tasemel ülevaatamist ka see osa, mis puudutab avalikkuse, huvigruppide, ühiskonna, vabakonna kaasamist poliitiliste otsuste kujundamisse ja langetamisse valimistevahelisel ajal. "Aga minu isikliku sügava veendumuse kohaselt on see eelkõige siiski poliitilise kultuuri ja meie kõigi sisemise kultuuri küsimus," nentis Mikser.

President Toomas Hendrik Ilves andis teisipäeval riigikogule üle rahvakogu ühisloomeprotsessis kokku kogutud ettepanekud poliitilise konkurentsi elavdamiseks, valija häälele suurema kaalu andmiseks, valimistevahelisel ajal poliitikategemises osalemiseks, sundparteistamise tõkestamiseks ja erakondade rahastamise ausamaks muutmiseks.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD