Menu

.      

Võrumaal mõrvatud metsavendade surnukehi rüvetati

2011. aastal Reedopalu metsast leitud sõjahauda maetud metsavendade surnukehi rüvetati, selgub Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis (EKEI) tehtud põhjaliku ekspertiisi tulemustest.

EKEI-s tehtud põhjalik ekspertiis tuvastas, et ühishauda maetud seitse meest, sealhulgas üks alaealine nooruk, ja kolm naist olid surnud vägivaldsesse surma vähemalt 40 aastat tagasi, kirjutab kaitsepolitseiamet reedel avalikustatud aastaraamatus.

 

Ohvreid oli korduvalt tulistatud täpselt pähe ja rindu, teistes kehapiirkondades esines kuulihaavu oluliselt vähem. See viitab abitus seisundis, näiteks haavatud ohvri sihilikule tapmisele väikeselt vahemaalt valanguga või korduvate üksiklaskudega samast suunast.

Peale selle oli inimesi tugevalt pekstud kõva tömbi piiratud jäiga kontaktpinnaga esemega pähe ja näkku. Tõenäoliselt olid tapetute näod surmajärgselt püssikabadega sisse pekstud, et raskendada nende äratundmist, kui kohalikud elanikud peaksid ühishaua avastama.

Samuti on mitmel ohvril vaagnaluude murrud, mis võivad olla tekkinud raske tömbi eseme löögist või tugevast survest, näiteks autoga kehast ülesõitmisest.

Reedopalu metsast leitud sõjahauda olid maetud 1953. aastal Võrumaal Viglasoo ja Puutlipalu punkrilahingutes hukkunud metsavennad.

Viglasoo ja Puutlipalu punkrilahingus langes kokku 10 metsavenda - 7 meest ja 3 naist. Mõrvatute surnukehad viidi isikute tuvastamiseks MVD Võru osakonda, kus neid 30.-31. märtsil 1953 näidati varem arreteeritud metsavendadele ning vormistati äratundmisprotokollid. Sugulastele surnukehi välja ei antud ning nende matmispaiku ei avaldatud.

Kaitsepolitseiamet tegi DNA ekspertiisi abil kindlaks, et 2011. aasta augustis väljakaevatud luustikud on 1953. aasta 27. märtsil Viglasoos ja sama aasta 29. märtsil Puutlipalus Nõukogude okupatsioonivõimu poolt mõrvatud Richard Vähi, Elsa Vähi, August Kuusi, Endel Leimani, August Kurra, Karl Kauri, Lehte-Kai Ojamäe, Leida Grünthali, Rafael Vähi ja Väino Härmi säilmed.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD