Bussijuhte kohustatakse aitama puudega inimesi

Pilt on illustratiivne FOTO: Aigar NagelBussides ja kindlaksmääratud bussijaamades peab pakkuma puudega inimesele abi, vastasel korral ähvardab kuni 3200-eurone trahv, seisab kooskõlastusringile saadetud ühistranspordiseaduse muudatuses, kirjutab Postimees.

Ühistranspordiseaduse muutmise seaduse järgi määrab majandusminister kindlaks bussijaamad, kus tuleb puudega ja piiratud liikumisvõimega inimestele abi osutada. "Euroopa Parlamendi ja nõukogu määrusega ei ole bussijaamade määramiseks kindlaid nõudeid ette nähtud ning vastava korra ja bussijaamade arvu määravad liikmesriigid ise," selgitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi nõunik Rasmus Ruuda.

Nõuded puudutavad peamiselt teabe esitamist, abi andmist ning juurdepääsutingimuste loomist. Viimaste puhul on nende täpsem korralduslik pool jäetud bussijaamade enda välja töötada.

Kohustust osutada puudega või piiratud liikumisvõimega isikutele abi transpordile juurdepääsuks kohaldatakse Ruuda sõnul üksnes neil liinidel, mille sõiduplaanijärgne pikkus on üle 250 kilomeetri. Kohustus aidata inimest peatuste ajal bussi siseneda või sellest väljuda rakendatakse üksnes juhul, kui bussis on peale juhi veel teisi töötajaid. "Kui näiteks buss sõidab Tallinnast Võrru ja lisaks bussijuhile on ka reisisaatja, siis tekib vastav kohustus," selgitas Ruuda BNS-ile.

"Kaugemas perspektiivis soovime, et Eesti suuremates linnades olevad bussijaamad vastaksid määruses toodud tingimustele ning neid võiks käsitleda kindlaksmääratud bussijaamadena," rääkis Ruuda. "Praegu on määruses ette nähtud nõuete täitmise võimekus olemas Tallinna bussijaamal, kellega ministeerium on sel teemal ka kõnelenud ning saanud põhimõttelise nõusoleku määrata Tallinna bussijaam määratud bussijaamaks."

Puudega ja piiratud liikumisvõimega sõitjale kindlaksmääratud bussijaamas või bussis abi osutamata jätmine võib kaasa tuua kuni 3200 euro suuruse trahvi.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD