Menu

.      

Ilves: skandaal Reformierakonnas ületas taluvuse piirid

Toomas Hendrik IlvesReformierakonna e-hääletuse pettusjuhtumist tingituna reedel parteide juhid Kadriorgu kutsunud president Toomas Hendrik Ilves ütles, et viimatine skandaal ületas taluvuse piirid.

"Järjekordne pettuseskandaal Reformierakonas ületas selgelt kõik taluvuspiirid," ütles Ilves, lisades samas, et Reformierakonnas juhtunut ei tohi segamini ajada riigi e-valimistega.

Presidendi sõnul annab Reformierakonna siseskandaal teistele võimaluse õõnestada kogu Eesti valimisssüsteemi usaldusväärsust ja kahjustab Eesti mainet.

"Rõhutan, ühed erakonna sisevalimised ja Eesti e-valimised on nii sisuliselt kui tehniliselt kaks täiesti eri asja. Seda vahet tuleb teha," ütles Ilves.

“Võit iga hinna eest” -mentaliteet sünnitab Ilvese sõnul väärastunud meelelaadiga noori inimesi, kes on valmis petma, et näidata üles tublidust arendusjuhina. Sest tubli arendaja on pärast järgmisi valimisi ehk juhe ministeeriumis ning järgmises etapis tõstetakse ta heale kohale valimisnimekirjas. "Sohki teeb siis juba järgmine põlvkond," nentis ILves, kelle sõnul ei ole asi vaid Reformierakonnas.

"Paljud sooviksid, et piirduksin praegu Reformierakonna hukkamõistmisega. See oleks aga lihtsama vastupanu teed minek. Öelda, et tegu on ühe erakonna ühe siseprobleemiga, mida saab mõnuga kõrvalt vaadata: ehk pöörab tähelepanu meilt endilt ära ja küll kõik läheb mööda," rääkis Ilves.

Tema hinnangul siiski ei lähe mööda ja möödunud aasta sündmustest õppida, et tulla probleemidest välja puhtamana kui enne.

Erakondade sisedemokraatia vajab presidendi kinnitusel põhimõttelist muutust avatuse ja aususe suunas. Löögi all on kõik eesliini poliitikud, kõik parlamendis esindatud erakonnad ja koos sellega ka Eesti esindusdemokraatia süsteem.

"Ma usun, et me kõik oleme piisavalt kursis Eesti ajalooga, et teada, kuidas läks viimati, kui erakondade naeruvääristamine viis nende diskrediteerimiseni ja seejärel hoopis demokraatia kadumiseni. Kui me omaenda ajalugu piisavalt ei tea, siis need, kes jälgivad protsesse Euroopas, peaksid aduma, millisesse patiseisu erakondade diskrediteerimine on mitmel pool viinud terveid riike," hoiatas Ilves.

Poliitikute ja parteide pahatihti enda süül saavutatud lubamatult madal maine tõrjub presidendi sõnul tegevpoliitikast eemale aatelisi ja vastutustundlikke Eesti inimesi. "Ma olen juba mitme inimese – heade, aateliste, tarkade inimeste – suust kuulnud, et nad ei taha osaleda sellises räpases asjas nagu poliitika, saati lasta ennast meedias solgiga üle kallata. Ehk siis parimad on hakanud poliitikast hoiduma," nentis president.

Parlamentaarses demokraatias on see tema hinnangul lubamatu. See viib allakäigule, demokraatlike väärtuste kadumisele, see viib leninliku Kes Keda võitluseni ja lõpuks lihtsalt leninliku riigini.

Et seda ära hoida, tuleb Ilvese kinnitusel muuta suhtumist. "Erakond kui maailmavaadet kandev organisatsioon on demokraatliku süsteemi toimimise alustala. Selle süsteemi pärisosaks on konkureerimise kõrval erinevate vaadete asjalik diskussioon ja oponentide austamine. Milles arvestatakse teiste argumentidega ja korrigeeritakse omi, kui vaja."

Eestis on erakonnad presidndi hinnangul muutunud aga sektide sarnaseks, mis kuulutavad oma seisukohtade ilmeksimatust ja välistavad alternatiive.

Ilves pani parlamendierakondade juhtidele südamele võtta asja tõsiselt. "Palun teil teha vajalikud muudatused, et tekkinud kriisist elusa demokraatiaga välja tulla," ütles Ilves.

Varem on Ilves suhtlusvõrgustikus Facebook märkinud, et olukord on äärmiselt murettekitav ja küsimus on Eesti erakondliku demokraatia usaldusväärsuses.

Eelmisel nädalal sai Eesti Ekspressi artiklist alguse valitsuspartei Reformierakonna sisevalimiste hääletuspettuse skandaal, mis lõppes väidetavalt hääli võltsinud Kristiina Ojulandile erakonnast väljaviskamisega.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD