Menu

.      

Mati Kalkun: Muljed on väga eredad

Mõned päevad pärast suurt pidu Haki külas Kalkuni talus. Taavi Tatsi (vasakult), Mari Kalkun, kaheksakuune Linda Tatsi ja Mati Kalkun. Väiksel pildil: Mari Kalkun  esitamas  tantsupeol oma lugu  „Upa-upa, ubinakene”.  Fotod: VÕRUMAA TEATAJA ja repro ETV ekraanilt	 Rõuge valla Viitina küla Haki talu peremees, Viitina järvel kuuritsapüügi traditsiooni taastaja Mati Kalkun jälgis tütre Mari esinemist tantsupeol teleri vahendusel ning muljed on väga eredad.

Mati ütles, et laulu- ja tantsupeol oli kohal teinegi hea tuttav Kristiina Ehin, kes on olnud mitmel korral külas Mati talus jaanitulel.

Tütar Mari, kes elab praegu isa juures Võrumaal, kirjeldas samuti oma muljeid ülivõrdes. „Esimest korda olin nii laulu- kui tantsupeol. Varem olin pigem laulupeo inimene,” märkis Mari Kalkun.

Mari lugu „Upa-upa, ubinakene” oli tantsupeo kavas ja ta ise laulis seda laulu. „Väga suur au oli olla solist tantsupeol. See oli ajalooline sündmus – üle mitmekümne aasta kulges tantsupidu koos elava muusikaga. Arvati, et see pole võimalik. Tantsupeol esineda oli suur au ja vastutus.”

Mari kiitis energiat, mis valitses peol muusikute ja tantsijate vahel, see lõi erilise tunde, kus esitajad nägid tantsijaid liikumas oma muusika saatel.

Ja muidugi tore, et lugu oli võrokeelne, esindab Võromaa kultuuri. See laul oli peagi ilmuva võrokeelsete lastelaulude plaadi pealt (plaadi annab välja Võro instituut ja see on valminud Maril koostöös Jan Rahmaniga). „Upa-upa” laulu sõnad on osaliselt Mari enda kirjutatud ja osaliselt rahvaluule, muusika on Mari enda kirjutatud.

Mari ütles, et saabus Tallinna mitu päeva varem seoses proovidega. Kuivõrd tantsupeol oli kolm etendust, siis tuli kõigil laulda otse. Igast tema näpuliigutusest sõltus kogu seade. Kõik läks õnneks ja tagasiside on olnud ainult positiivne. Mari tänusõnad kuuluvad Võru tantsujuhile Maire Udrasele, tänu temale tuligi Marile selline pakkumine ja kõik kulges meeldivas koostöös.

Lisaks „Upa-upa”-le oli Mari üks solistidest kooris, mis esitas palasid „Taas koju” ja „Tuljak”. Koori kuulusid veel Liisi Koikson, Triinu Taul, Astrid Nõlvak ja ansambel Noorkuu. Lisaks laulule mängis Mari kannelt.

Varem on Mari esinenud koos kooli kooriga laulupidudel.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD