Menu

.      

Pelletitehas Osula Graanul välisõhu norme ei riku

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Võrumaal Sõmerpalu vallas Varese külas tegutseva pelletitootmise ettevõtte Osula Graanul kohta on kohalikelt elanikelt laekunud kaebusi, kuid mõõtmised näitavad, et saasteainete kogused jäävad normi piiresse ning keskkonnaloa nõudeid ei rikutud.

Tehas hakkas tööle 2015. aasta jaanuaris ning sellest ajast alates on Keskkonnainspektsioonile laekunud kohalikelt elanikelt kaebusi välisõhu kvaliteedi kohta. Inimesed kaebavad õhus leviva sinise vine ja ebameeldiva lõhna üle.

  1. aasta septembrist novembrini hinnati Keskkonnaameti ja Keskkonnainspektsiooni algatusel Varese külas tegutseva pelletitehase territooriumil ja lähiümbruses välisõhu kvaliteeti. Mõõtmiste eesmärk oli hinnata välisõhu kvaliteedi vastavust kehtestatud piirväärtustele, võrrelda emissioonimõõtmiste tulemusi ettevõtte välisõhu saasteloas esitatud lubatud hetkeliste heitkogustega ning tuvastada lõhnaainete esinemine õhus.

Õhukvaliteeti pidevmõõtmiseks kasutati mobiilset õhulaborit, mis mõõtis süsinikoksiidi (CO), vääveldioksiidi (SO2), tahkete osakeste erinevaid fraktsioone jm saasteainete kontsentratsioone välisõhus. Lisaks kontrolliti proovide abil raskmetallide ja polüaromaatsete süsivesinike sisaldust. Mõõteperioodil jäi nimetatud saasteainete sisaldus välisõhus kehtivatest piirnormidest madalamaks.

Nn korstnaotsa mõõtmised näitasid, et saasteainete hetkelised heitkogused vastasid välisõhu saasteloale, kõigi saasteainete osas jäid need loaga määratud maksimaalsest lubatud heitkogusest isegi madalamaks.

Keskkonnaministri määruse järgi loetakse elanikkonnale soovimatuks lõhnahäiringuks olukorda, kus lõhnaainet esineb aasta jooksul üle 15% ajast ehk enam kui 1314 tunnil aastas (s.o umbes 55 ööpäeva). Osula puhul esines lõhnaainet 10,5%, so ligi 38 ööpäeva aastast, mis on küll alla piirväärtuse, kuid näitab, et piirkonnas siiski esineb ebameeldivat lõhnahäiringut märkimisväärsel ajal.

Mõõtmisaruandega on võimalik täpsemalt tutvuda Keskkonnainspektsiooni kodulehel.

Mõõtmised tehti Keskkonnaministeeriumi projekti "Õhukvaliteedi andmete kogumine ja aruandlus aastal 2015" raames, mida rahastas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Mõõtmisaruande avalik tutvustamine toimub 28.04.2016 kell 18:00 Sõmerpalu Vallavalitsuses.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD